Ero sivun ”Rembrandt” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Unara (keskustelu | muokkaukset)
p wiki
Unara (keskustelu | muokkaukset)
p wiki
Rivi 13: Rivi 13:
| palkinnot =
| palkinnot =
}}
}}
'''Rembrandt Harmenszoon van Rijn''' ([[15. heinäkuuta]] [[1606]] – [[4. lokakuuta]] [[1669]]) oli hollantilainen taidemaalari, jota yleisesti pidetään eräänä kaikkien aikojen merkittävimmistä maalareista. Rembrandt oli hyvin tuottelias maalari. Hänen tuotantonsa käsitti noin 600 maalausta, 300 [[etsaus]]ta ja 2 000 piirrosta. Hän oli erityisen kiinnostunut omakuvien maalaamisesta ja teki niitä uransa aika lähes sata (mukaan lukien noin 20 etsausta). Hänen maalaustyylilleen on tyypillistä ''chiaroscuron'' käyttö eli valojen ja varjojen vivahteikas vaihtelu. Rembrandt tunnetaan erityisesti aikalaismuotokuvistaan, omakuvistaan ja raamatunaiheisista maalauksistaan. Tärkein Rembrandt-kokoelma on Amsterdamin [[Rijksmuseum]]issa, jossa on esillä myös hänen teoksensa ''Yövahti'' (1642).
'''Rembrandt Harmenszoon van Rijn''' ([[15. heinäkuuta]] [[1606]] – [[4. lokakuuta]] [[1669]]) oli hollantilainen taidemaalari, jota yleisesti pidetään eräänä kaikkien aikojen merkittävimmistä maalareista. Rembrandt oli hyvin tuottelias maalari. Hänen tuotantonsa käsitti noin 600 maalausta, 300 [[etsaus]]ta ja 2 000 piirrosta. Hän oli erityisen kiinnostunut omakuvien maalaamisesta ja teki niitä uransa aika lähes sata (mukaan lukien noin 20 etsausta). Hänen maalaustyylilleen on tyypillistä ''chiaroscuron'' käyttö eli valojen ja varjojen vivahteikas vaihtelu. Rembrandt tunnetaan erityisesti aikalaismuotokuvistaan, omakuvistaan ja raamatunaiheisista maalauksistaan. Tärkein Rembrandt-kokoelma on Amsterdamin [[Rijksmuseum]]issa, jossa on esillä myös hänen teoksensa ''[[Yövartio (maalaus)|Yövartio]]'' (1642).


1800-luvulla Rembrandtista muodostui alankomaalaisille myös tärkeä kansallinen sankari ja symboli samalla tavalla kuin [[Rubens]] oli ollut belgialaisille.
1800-luvulla Rembrandtista muodostui alankomaalaisille myös tärkeä kansallinen sankari ja symboli samalla tavalla kuin [[Rubens]] oli ollut belgialaisille.

Versio 26. maaliskuuta 2009 kello 14.29

Rembrandt
Rembrandt, Omakuva, 1661
Rembrandt, Omakuva, 1661
Henkilötiedot
Syntynyt15. heinäkuuta 1606
Leiden, Alankomaat
Kuollut4. lokakuuta 1669
Amsterdam, Alankomaat
Kansalaisuus hollantilainen
Taiteilija
Ala taidemaalari, taidegraafikko
Taidesuuntaus Alankomaiden kulta-ajan maalaus
Kuuluisimpia töitä Lazaruksen ylösnousemus, Danae, Tohtori Tulpin anatomianluento, Yövartio
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15. heinäkuuta 16064. lokakuuta 1669) oli hollantilainen taidemaalari, jota yleisesti pidetään eräänä kaikkien aikojen merkittävimmistä maalareista. Rembrandt oli hyvin tuottelias maalari. Hänen tuotantonsa käsitti noin 600 maalausta, 300 etsausta ja 2 000 piirrosta. Hän oli erityisen kiinnostunut omakuvien maalaamisesta ja teki niitä uransa aika lähes sata (mukaan lukien noin 20 etsausta). Hänen maalaustyylilleen on tyypillistä chiaroscuron käyttö eli valojen ja varjojen vivahteikas vaihtelu. Rembrandt tunnetaan erityisesti aikalaismuotokuvistaan, omakuvistaan ja raamatunaiheisista maalauksistaan. Tärkein Rembrandt-kokoelma on Amsterdamin Rijksmuseumissa, jossa on esillä myös hänen teoksensa Yövartio (1642).

1800-luvulla Rembrandtista muodostui alankomaalaisille myös tärkeä kansallinen sankari ja symboli samalla tavalla kuin Rubens oli ollut belgialaisille.

Elämä

Rembrandt syntyi myllärin perheeseen Leidenissä vuonna 1606. Vaikka vanhemmat eivät olleet varakkaista, he yrittivät kouluttaa poikaansa; hän kävi oppikoulua ja pääsi yliopistoon. Poika ei halunnut opiskella yliopistossa vaan aloitti pian taideopinnot ensin paikallisen taiteilijan opastuksella, myöhemmin Amsterdamissa Pieter Lastmanin oppilaana. Hän palasi Leideniin 22-vuotiaana "täysinoppineena" ja alkoi heti opettaa omia oppilaitaan.

Rembrandt meni naimisiin 1634 tunnetun taidekauppiaan serkun Saskia van Uylenburghin kanssa. Kolme lasta ja vaimo kuolivat nuorina, ja perhe oli välillä pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa.[1]

Rembrandtin maalausten kaudet

1620-luvulla Rembrandtin töissä näkyy hänen opettajansa Pieter Lastmanin vaikutus.

1630-luku oli menestyksen aikaa; vuonna 1631 saadun ensimmäisen ison tilauksen Tohtori Tulpin anatomianluento jälkeen Rembrant teki useita tilaustöitä, muotokuvia ja Raamatun kuvaelmia. Töissä oli dramatiikka, voimakkaita valon ja varjon kontrasteja.

1642 valmistui tunnetuin työ Yövartio. Se ei miellyttänyt yleisöä. Samana vuonna kuoli vaimo Saskia. Rembrandt keskittyi nyt aikaisempaa pienimuotoisempiin töihin. Hän alkoi maalata myös maisemia.[2]

1650-luvulla Rembrandt palasi jälleen suurempiin töihin ja rohkeampaan värinkäyttöön. Hän otti jälleen aiheita Raamatusta, mutta Vanhan testamentin kuvaelmien sijaan hän maalasi yksittäisiä hahmoja Uudesta testamentista.

Vuosina 1651-1666 Rembrandt maalasi 15 omakuvaa. Ne on nähty romanttisina murheen ja yksinäisyyden symboleina, mutta myös taidokkaina tutkielmina.[2]

Etsaukset ja muu grafiikka

Rembrandt sai aikalaistensa arvostusta etenkin grafiikan töillään, joita kutsutaan etsauksiksi, vaikka Rembrandt usein yhdisti työhönsä myös nykyisin kuivaneulaksi kutsuttuja menetelmiä ja syövyttämisen lisäksi myös kaiversi painolaattaan viivoja.[3]

Eräitä tunnettuja teoksia

  • Lazaruksen ylösnousemus, 1630
  • Tohtori Tulpin anatomianluento, 1632
  • Danae, 1636
  • Yövartio, 1642 (Käytetään myös nimeä Yövahti)
  • Iisakin uhraus, 1653
  • Lucretia, 1664
  • Tuhlaajapojan paluu, noin 1669

Lähteet

  1. Rembrandt Harmenszoon van Rijn - Biography Web Gallery of Art.
  2. a b Christopher Wright: The Art of Rembrandt (The Dutch Painters: 100 Seventeenth Century Masters London, 1978, pp. 170) Jonathan Janson, Rembrandtpaining.net.
  3. About Rembrandt Etchings Jonathan Janson, Rembrandtpaining.net.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rembrandt.


Malline:Link FA

Malline:Link FA