Ero sivun ”Metallin kylmämuokkaus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
määritelmä
Hartz (keskustelu | muokkaukset)
(ei mitään eroa)

Versio 28. joulukuuta 2005 kello 03.20

Kylmämuokkauksella tarkoitetaan pysyvää muodonmuutosta, joka tehdään materiaalille lämpötilassa joka on sen rekristallisaatiolämpötilaa matalampi.

Metalleja kylmämuokataan:

  • Tarkempien mittatoleranssien saavuttamiseksi
Kuumamuokkausprosesseihin liittyy aina kappaleen ja muokkaustyökalujen lämpeneminen ja kuluminen sekä niihen liityvät muodonmuutokset. Samaten työkappaleen pinta on usein alttiina hapettumiselle ja hilseilylle. Näiden syiden takia parhaimmillaankin kuumaprosesseissa sadaan kappaleita joiden mittatoleranssit vaihtelevat +/- 0,05 mm. Kylmämuokkausprosesseilla päästään dekadia tai kahta parempiin toleransseihin. Esimerkikisi alumiinifolion kylmävalssauksessa tuotteen loppumitta on alle 5 µm ja toleranssi luokkaa 0,1 µm.
  • Kappaleen muokkauslujittamiseksi
Metallikappaletta kylmämuokatessa sen rakeet litistyvät muokkaussuunnassa. Raerajan suhteellinen osuus kappaleen tilavuudessa ja dislokaatiotiheys kasvavat. Kappale lujituu; sen myötöraja kohoaa, mutta venymä laskee. Alkuperäiset materiaaliominaisuudet voidaan palauttaa rekristallisaatiohehkutuksella.
Esimerkikisi seostamattoman hehkutetun kuparin kovuus on 35-40 HV10, 10 - 15% kylmämuokkauksella kuparin kovuus nousee arvoon 80-95 HV10, kappaletta edelleen muokatessa sen kovuus saavuttaa lopulta, noin 40% kylmämuokkauksen jälkeen, kovuuden 130-135 HV10.
  • Raerakenteen hienontamiseksi
Kylmämuokkauksessa ja sitä seuraavassa rekristallisaatiohehkutuksessa raerakenne hienonee.

Metallin kylmämuokkausprosesseja ovat esimerkiksi

  • Veto
  • Kylmävalssaus
  • Tyssäys
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.