Ero sivun ”Budan linna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
276 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
 
Ensimmäinen linna tälle paikalla rakennettiin vuosien 1247 ja 1265 välillä. [[Sigismund Luxemburgilainen|Sigismund Luxemburgilaisen]] pitkän hallituskauden aikana linnasta kehittyi Euroopan merkittävimpiin kuuluva goottilainen linna.
[[Matias Corvinus]] kutsui italialaisia taiteilijoita ja arkkitehtejä uudistamaan linnaa, ja Budapestistä tuli ApllienAlppien pohjoispuolisen renessanssin keskus.
 
Sitten Unkariin hyökkäsivät ottomaanit ja palatsi alkoi rappioitua. Se thoutui lähes kokonaan, kun kristityt valtasivat kaupungin takaisin 1686.<ref>[http://www.aviewoncities.com/budapest/budacastle.htm Buda Castle] A view on cities</ref>
 
Vuonna 1715 [[Kaarle VI (keisari)|Kaarle VIIII]] määräsi rauniot purettaviksi. Niiden päälle kasattiin maata, ja osia keskiaikaisesta linnoituksesta on kaivettu jälleen esiin toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Tilalle hän rakennutti pienen barokkipalatsin. 1700-luuvnluvun puolivälissä sitä laajennettiin Wienin loistokkaiden palatsien vertaiseksi.<ref>[http://www.budapesthotelshungary.com/wirecard/buda_castle.html Buda Castle] Budapest Hotels</ref>
 
Vuonna 1849 unkarilaiset vallankumoukset piirittivät linnaa ja se paloi porpksi. Se uusittiin 1850-1856, ja sitä kunnostettiin 1875-1912. Vuoden 1918 vallankumus syrjäytti Habsburgit, ja linnasta tuli itenäisen Unkarin valtionhoitajan [[Miklós Horthy]]n palatsi.

Navigointivalikko