Ero sivun ”Kriittinen piste (termodynamiikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
OKBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ar:نقطة حرجة
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Phase-diag.svg|250px|thumb|Erään aineen [[faasidiagrammi]]. Aineen kriittinen piste on "Critical point".]]
[[Kuva:Phase-diag.svg|250px|thumb|Erään aineen [[faasidiagrammi]]. Aineen kriittinen piste on "Critical point".]]
'''Kriittinen piste''' on se piste [[faasidiagrammi]]ssa, jossa neste-kaasu tasapainokäyrä loppuu. Kriittisen pisteen yläpuolella erilliset neste- ja kaasufaasi häviävät ja aine on yhdessä faasissa, jota kutsutaan [[ylikriittiseksi fluidiksi]]. Lähestyttäessä kriittistä pistettä neste- ja kaasufaasin välinen entalpiaero (höyrystymislämpö) pienenee, kunnes kriittisessä pisteessa höyrystymisentalpia = 0. Sama koskee neste- ja höyryfaasin välistä tiheyseroa.
'''Kriittinen piste''' on sellainen piste [[faasidiagrammi]]ssa, joka kertoo paineen ja lämpötilan, joissa aine muuttaa olomuotoa [[neste]]estä [[kaasu]]ksi. Kriittisen pisteen avulla on myös erotettu käsitteet [[höyry]] ja [[kaasu]] toisistaan. Veden kriittinen piste on 374 [[celsius|ºC]] ja 221 [[baari|bar]]. Kriittisen pisteen lämpötilaa ja painetta kutsutaan kriittiseksi lämpötilaksi ja kriittiseksi paineeksi.

Kriittisen pisteen avulla on myös erotettu käsitteet [[höyry]] ja [[kaasu]] toisistaan. Höyrystä puhutaan silloin, kun faasin lämpötila on kriittisen lämpötilan alapuolella. Höyry voidaan aina kondensoida nesteeksi, kohottamalla sen painetta. Jos aineen lämpötila on suurempi kuin sen kriittinen lämpötila, sitä ei voida nesteyttää.

Veden kriittinen piste on 374 [[celsius|ºC]] ja 221 [[baari|bar]]. Kriittisen pisteen lämpötilaa ja painetta kutsutaan kriittiseksi lämpötilaksi ja kriittiseksi paineeksi. Teknisesti tärkein ylikriittinen fluidi on [[ylikriittinen hiilidioksidi]] (Tc 31,4 ºC, Pc 73 bar), jolla on lukuisia käyttösovelluksia luonnonaineiden jalostuksessa ja kemianteollisuudessa.


Jos kaasun lämpötila on suurempi kuin sen kriittinen lämpötila, kaasua ei enää voida nesteyttää pienentämällä [[tilavuus|tilavuutta]].


{{tynkä/Fysiikka}}
{{tynkä/Fysiikka}}

Versio 15. maaliskuuta 2009 kello 16.41

Erään aineen faasidiagrammi. Aineen kriittinen piste on "Critical point".

Kriittinen piste on se piste faasidiagrammissa, jossa neste-kaasu tasapainokäyrä loppuu. Kriittisen pisteen yläpuolella erilliset neste- ja kaasufaasi häviävät ja aine on yhdessä faasissa, jota kutsutaan ylikriittiseksi fluidiksi. Lähestyttäessä kriittistä pistettä neste- ja kaasufaasin välinen entalpiaero (höyrystymislämpö) pienenee, kunnes kriittisessä pisteessa höyrystymisentalpia = 0. Sama koskee neste- ja höyryfaasin välistä tiheyseroa.

Kriittisen pisteen avulla on myös erotettu käsitteet höyry ja kaasu toisistaan. Höyrystä puhutaan silloin, kun faasin lämpötila on kriittisen lämpötilan alapuolella. Höyry voidaan aina kondensoida nesteeksi, kohottamalla sen painetta. Jos aineen lämpötila on suurempi kuin sen kriittinen lämpötila, sitä ei voida nesteyttää.

Veden kriittinen piste on 374 ºC ja 221 bar. Kriittisen pisteen lämpötilaa ja painetta kutsutaan kriittiseksi lämpötilaksi ja kriittiseksi paineeksi. Teknisesti tärkein ylikriittinen fluidi on ylikriittinen hiilidioksidi (Tc 31,4 ºC, Pc 73 bar), jolla on lukuisia käyttösovelluksia luonnonaineiden jalostuksessa ja kemianteollisuudessa.


Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.