Ero sivun ”Alkueläimet” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
täsmennys ja linkityksiä
→‎Lähteet: ISBN linkittyvään muotoon.
Rivi 17: Rivi 17:


== Lähteet ==
== Lähteet ==
*[[Jouko Rikkinen|Rikkinen, Jouko]]: Leviä, sieniä ja leväsieniä. Yliopistopaino, 1999. ISBN: 9789515703637
*[[Jouko Rikkinen|Rikkinen, Jouko]]: Leviä, sieniä ja leväsieniä. Yliopistopaino, 1999. ISBN 951-570-363-8

{{tynkä/Biologia}}
{{tynkä/Biologia}}



Versio 13. maaliskuuta 2009 kello 14.26

Malline:Taksonomian alku protistit Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian domeeni Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian jako

Malline:Taksonomian loppu Alkueläimet (Protozoa; kreik. proto: ’ensimmäinen’, zoa: ’eläin’) on nimitys eräille mikroskooppisille ja yksisoluisille aitotumaisten eliöryhmille, jotka ovat elintavoiltaan eläinmäisiä, eli toisenvaraisia ja liikuntakykyisiä. Taksonomisessa mielessä mitään fylogeneettisesti eli kehityshistoriallisesti yhtenäistä alkueläinten ryhmää ei kuitenkaan ole, vaan tällainen esiintyy nykyään lähinnä tiettyä elintapaa kuvaavana yleisnimityksenä.

Alkueläimiä esiintyy kaikkialla, missä on vettä: ihmisten elimistössä, eläimissä, kosteassa maassa, suolaisessa ja makeassa vedessä.

Amebat, joita on myös kutsuttu juurijalkaisiksi, liikkuvat solukalvoulokkeiden eli valejalkojen avulla; ripsieläimet ripsipeitteiden avulla, eräät ekskavaatteihin kuuluvat siimaeliöt yhden tai useamman uimasiiman avulla ja itiöeläimet muiden eläimien tai eliöiden avulla.

Lähteet

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.