Ero sivun ”Sandia National Laboratories” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p w, luokitusta, turhia aiheesta muualla -linkkejä pois (jos jotain tärkeätä poistettiin, saa lisätä takaisin)
Velma (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Sandia National Laboratories''' on [[Yhdysvaltain energiaministeriö]]n alainen [[ydinase]]laboratorio, jonka pääyksikkö sijaitsee [[Albuquerque]]ssa, [[New Mexico|Uudessa-Meksikossa]], ja toinen yksikkö [[Livermore (Kalifornia)|Livermoressa]], [[Kalifornia]]ssa. Sandia on erikoistunut ydinaseiden sytyttimiin ja turvalaitteisiin, mutta on [[supertietokone]]tekniikan johtavia toimijoita. Laboratorio sai alkunsa [[Manhattan-projekti]]n D-disioonan nimellä heinäkuussa 1945.
'''Sandia National Laboratories''' on [[Yhdysvaltain energiaministeriö]]n alainen [[ydinase]]laboratorio, jonka pääyksikkö sijaitsee [[Albuquerque]]ssa [[New Mexico|Uudessa-Meksikossa]] ja toinen yksikkö [[Livermore (Kalifornia)|Livermoressa]] [[Kalifornia]]ssa. Sandia on erikoistunut ydinaseiden sytyttimiin ja turvalaitteisiin, mutta on [[supertietokone]]tekniikan johtavia toimijoita. Laboratorio sai alkunsa [[Manhattan-projekti]]n D-disioonan nimellä heinäkuussa 1945.


==Hallinto==
==Hallinto==
Rivi 7: Rivi 7:


Vuonna 1998 sen työvoima oli 7500 henkilöä.
Vuonna 1998 sen työvoima oli 7500 henkilöä.

==References==
{{reflist}}


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Versio 6. maaliskuuta 2009 kello 10.39

Sandia National Laboratories on Yhdysvaltain energiaministeriön alainen ydinaselaboratorio, jonka pääyksikkö sijaitsee Albuquerquessa Uudessa-Meksikossa ja toinen yksikkö Livermoressa Kaliforniassa. Sandia on erikoistunut ydinaseiden sytyttimiin ja turvalaitteisiin, mutta on supertietokonetekniikan johtavia toimijoita. Laboratorio sai alkunsa Manhattan-projektin D-disioonan nimellä heinäkuussa 1945.

Hallinto

Sandiaa hallinnoi Sandia Corporation, jonka omistaa Lockheed Martin. Hallinto siirtyi jo 1949 Kalifornian yliopistolta yritykselle, tuolloin ATT:n tytäryhtiölle. Kansallisen laboratorion statuksen se sai 1979.

Vuonna 1998 laboratorion budjetti oli 1,36 miljardia dollaria, josta 47% kohdistui aseohjelmiin, 16% energiaministeriön ohjelmiin (ml. aseohjelmat), 9% ydinaseiden leviämisen estämiseen, 28% energia- ja ympäristöohjelmiin.

Vuonna 1998 sen työvoima oli 7500 henkilöä.

Aiheesta muualla