Ero sivun ”Ortodoksinen kalenteri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p iw
fix
Rivi 1: Rivi 1:
'''[[Ortodoksisuus|Ortodoksinen]] nimipäiväkalenteri''' poikkeaa Suomessa yleisessä käytössä olevasta nimipäivä[[kalenteri]]sta. Ortodoksinen kalenteri perustuu kirkon vanhaan [[perinne|perinteeseen]].
'''Ortodoksinen nimipäiväkalenteri''' poikkeaa [[Suomi|Suomessa]] yleisessä käytössä olevasta nimipäivä[[kalenteri]]sta. [[Ortodoksinen kirkko|Ortodoksinen]] kalenteri perustuu kirkon vanhaan perinteeseen.


== Ortodoksinen kalenteri ==
== Ortodoksinen kalenteri ==


Kirkkovuoden jokaiselle päivälle, ns. [[Ortodoksiset suuret juhlapäivät|suuria liikkumattomia juhlia]] lukuun ottamatta, on ortodoksisessa kalenterissa nimetty kyseisen päivän [[Pyhä (ortodoksisuus)|pyhä]] tai useampi pyhä. Kyseisenä päivänä muistellaan tätä tai näitä pyhiä ihmisiä kirkon kanonisoimina hurskaina kilvoittelijoina ja esimerkkeinä meille muille ihmisille.
Kirkkovuoden jokaiselle päivälle, niin sanottuja [[Ortodoksiset suuret juhlapäivät|suuria liikkumattomia juhlia]] lukuun ottamatta, on ortodoksisessa kalenterissa nimetty kyseisen päivän [[Pyhä (ortodoksisuus)|pyhä]] tai useampi pyhä. Kyseisenä päivänä muistellaan tätä tai näitä pyhiä ihmisiä kirkon kanonisoimina hurskaina kilvoittelijoina ja esimerkkeinä muille ihmisille.


== Ortodoksinen nimipäivä ==
== Ortodoksinen nimipäivä ==


Ortodoksisessa perinteessa ei siis tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, [[Protestanttisuus|protestanttisen]] perinteen mukaista nimipäivää ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä "juhlinnan", muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi "nimipäivä" vuodessa.
Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, [[Protestanttisuus|protestanttisen]] perinteen mukaista nimipäivää ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

*[[Nimipäivä]]
* [[Nimipäivä]]


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

*[http://www.ortodoksi.net/tietopankki/tietous/nimipaiva.htm Ortodoksinen kalenteri ja nimipäivät / Ortodoksi.net]
*[http://www.ortodoksi.net/tietopankki/nimet/ortodoksinen_kalenteri.htm Ortodoksisten pyhien luettelo / Ortodoksi.net]
* [http://www.ortodoksi.net/tietopankki/tietous/nimipaiva.htm Ortodoksinen kalenteri ja nimipäivät]. Ortodoksi.net.
* [http://www.ortodoksi.net/tietopankki/nimet/ortodoksinen_kalenteri.htm Ortodoksisten pyhien luettelo]. Ortodoksi.net.


{{Tynkä/Uskonto}}
{{Tynkä/Uskonto}}

Versio 3. maaliskuuta 2009 kello 00.22

Ortodoksinen nimipäiväkalenteri poikkeaa Suomessa yleisessä käytössä olevasta nimipäiväkalenterista. Ortodoksinen kalenteri perustuu kirkon vanhaan perinteeseen.

Ortodoksinen kalenteri

Kirkkovuoden jokaiselle päivälle, niin sanottuja suuria liikkumattomia juhlia lukuun ottamatta, on ortodoksisessa kalenterissa nimetty kyseisen päivän pyhä tai useampi pyhä. Kyseisenä päivänä muistellaan tätä tai näitä pyhiä ihmisiä kirkon kanonisoimina hurskaina kilvoittelijoina ja esimerkkeinä muille ihmisille.

Ortodoksinen nimipäivä

Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, protestanttisen perinteen mukaista nimipäivää ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.