Ero sivun ”Odessa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ArthurBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ie:Odessa muokkasi: ja:オデッサ
Rivi 21: Rivi 21:
[[Kuva:Odessa 1.jpg|260px|right]]
[[Kuva:Odessa 1.jpg|260px|right]]
[[Kuva:Odessa_downtown.jpg|thumb|300px|right|Odessan keskustaa 1890-luvun postikortissa.]]
[[Kuva:Odessa_downtown.jpg|thumb|300px|right|Odessan keskustaa 1890-luvun postikortissa.]]
[[Tataarit]] rakensivat [[1300-luku|1300-luvulla]] linnoituksen nykyisen Odessan paikalle. [[Katariina Suuri]] perusti kaupungin [[1794]] sota- ja kauppasatamaksi silmällä pitäen Venäjän yhteyttä Mustallemerelle. Vapaakaupunkioikeudet olivat voimassa [[1817]]–[[1859]]. Jo sadan vuoden päästä perustamisesta [[1894]] Odessa oli kooltaan ja taloudelliselta vahvuudeltaan Venäjän neljänneksi merkittävin kaupunki [[Pietari (kaupunki)|Pietarin]], [[Moskova]]n ja [[Varsova]]n jälkeen.
[[Tataarit]] rakensivat [[1300-luku|1300-luvulla]] alueelle kauppapaikan joka sai nimekseen ''Hacıbey''. Vuonna [[1764]] turkkilaiset rakensivat tataarien asutuksen lähelle ''Yeni Dünya'' -nimisen linnoituksen, joka jäi sodassa ja sitä seuranneessa rauhassa venäläisten haltuun vuonna [[1789]]. [[Katariina Suuri]] määräsi linnoituksen yhteyteen perustettavaksi Odessan kaupungin vuonna [[1794]] sota- ja kauppasatamaksi silmällä pitäen Venäjän yhteyttä Mustallemerelle. Vapaakaupunkioikeudet olivat voimassa [[1817]]–[[1859]]. Jo sadan vuoden päästä perustamisesta [[1894]] Odessa oli kooltaan ja taloudelliselta vahvuudeltaan Venäjän keisarikunnan neljänneksi merkittävin kaupunki [[Pietari (kaupunki)|Pietarin]], [[Moskova]]n ja [[Varsova]]n jälkeen.


Odessa oli 1800-luvun lopussa vilkas kauppapaikka. Vauraiden odessalaisten kauppiaiden rakennuttamia rakennuksia näkyy vielä myös [[Jerusalem]]issa.
Odessa oli 1800-luvun lopussa vilkas kauppapaikka. Vauraiden odessalaisten kauppiaiden rakennuttamia rakennuksia näkyy vielä myös [[Jerusalem]]issa.

Versio 2. maaliskuuta 2009 kello 02.44

Tämä artikkeli kertoo ukrainalaisesta kaupungista. Teksasissa on myös Odessa-niminen kaupunki. Odessa oli myös suomalainen kirjakustantamo.

Malline:Ukrainan kaupunki

Odessa (ukr. Одеса, Odesa, ven. Одесса) on kaupunki Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla. Se on Ukrainan neljänneksi suurin kaupunki Kiovan, Harkovan ja Dnipropetrovskin jälkeen. Odessan väkiluku on 1 012 500 (2004). Odessa on Oulun ystävyyskaupunki vuodesta 1957.

Historiaa

Odessan keskustaa 1890-luvun postikortissa.

Tataarit rakensivat 1300-luvulla alueelle kauppapaikan joka sai nimekseen Hacıbey. Vuonna 1764 turkkilaiset rakensivat tataarien asutuksen lähelle Yeni Dünya -nimisen linnoituksen, joka jäi sodassa ja sitä seuranneessa rauhassa venäläisten haltuun vuonna 1789. Katariina Suuri määräsi linnoituksen yhteyteen perustettavaksi Odessan kaupungin vuonna 1794 sota- ja kauppasatamaksi silmällä pitäen Venäjän yhteyttä Mustallemerelle. Vapaakaupunkioikeudet olivat voimassa 18171859. Jo sadan vuoden päästä perustamisesta 1894 Odessa oli kooltaan ja taloudelliselta vahvuudeltaan Venäjän keisarikunnan neljänneksi merkittävin kaupunki Pietarin, Moskovan ja Varsovan jälkeen.

Odessa oli 1800-luvun lopussa vilkas kauppapaikka. Vauraiden odessalaisten kauppiaiden rakennuttamia rakennuksia näkyy vielä myös Jerusalemissa.

Vuonna 1905 kaupungissa alkoi panssarilaiva Potemkinin kapina, josta elokuvaohjaaja Sergei Eisenstein sai aiheen samannimiseen elokuvaansa (1925). Toisessa maailmansodassa Odessa vaurioitui pahoin Saksan ja Romanian sotajoukkojen jäljiltä näiden vallattua kaupungin Odessan taistelussa.

Teollisuus

Odessa on Ukrainan teollisuuden keskus. Sen viiden sataman kautta kulkee muun muassa viljaa, sokeria, koneita, hiiltä, öljyvalmisteita ja metalleja. Kaupungin teollisuudenaloihin kuuluvat muun muassa laivanrakennus, öljynjalostus, kemianteollisuus, kone- ja metalliteollisuus sekä tekstiiliteollisuus. Kaupunki on myös venäläisen Antarktiksella toimivan valaanpyyntilaivaston tukikohta.

Kulttuuri

Odessalla on laaja kulttuuritarjonta. Yliopisto on perustettu 1865, ooppera ja baletti 1806, oopperatalo vuosina 18831887, historiallinen museo 1825 ja kunnallinen kirjasto 1830. Odessan kaupunginorkesteria (Odessa Philharmonic Orchestra) pidetään kansainvälisesti korkeatasoisena kokoonpanona. Kaupungissa on lisäksi paljon muita museoita, sirkus ja kolme isoa teatteria. Opiskelijoita tuo yliopiston lisäksi Odessaan muun muassa lääketieteen oppilaitos ja musiikkiakatemia.

Matkailu

Odessa on perinteikäs matkailukaupunki kulttuuritarjontansa, leudon ilmastonsa ja hiekkarantojensa ansiosta. Kaupungin lähistöllä on myös turisteja houkuttelevia kylpylöitä.

Odessan portaat

142 metriä pitkät kuuluisat portaat.

Odessan portaat ovat tulleet maailmankuuluisiksi neuvostoliittolaisen elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinin elokuvasta Panssarilaiva Potemkin, joka kertoo 1905 kapinaan nousseen panssarilaiva Potjomkin taurialaisen miehistöstä. Portailla kuvataan joukkokohtaus, jossa kapinaa kukistamaan lähetetyt sotilaat ampuvat siviiliväestöä.

Liikenne

Odessa on liikenteen risteyskohta ja kaupungista on hyvät yhteydet ympäri maailmaa lentäen, junalla ja maanteitse. Viime aikoina kaupunkiin on suunniteltu suurnopeusjunayhteyttä.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Odessa.

Malline:Tynkä/Ukraina