Ero sivun ”Varhaistriaskausi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Merikanto (keskustelu | muokkaukset)
Merikanto (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 25: Rivi 25:
== Indus-vaihe ==
== Indus-vaihe ==


:''Pääartikkeli: [[Indus-vaihe]]''
Indus-vaihe 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Indus-vaiheen aikana maailma oli omituinen, jokin oli ehkä tehnyt sen myrkylliseksi.{{Lähde|16. syyskuuta 2008}} Maapallo oli epätavallisen kuiva, kuuma ja aavikoitunut laajalti. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Oli jäätiköitä. Merten happipitoisuus oli pieni. Ilmakehässä oli niukasti happea ja runsaasti hiilidioksidia, johtuen luultavasti vulkanismista. Kerran tai muutaman kerran hiilen ja hapen [[isotooppi]]suhteet poikkesivat normaalista. [[stromatoliitti|Stromatoliitit]] ja bakteerimatot palasivat induankauden alussa. Stromatoliitithan syötiin viimeistään [[kambrikausi|kambrikaudella]]. Tämäkin viittaa siihen, että meren lajisto olisi harventunut. Pian stromatoliitit katosivat fossiilisarjoista. [[Koppisiemeniset]] kasvit etenivät maalla.

[[Indus-vaihe]] 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Indus-vaiheen aikana maailma oli omituinen, jokin oli ehkä tehnyt sen myrkylliseksi.{{Lähde|16. syyskuuta 2008}} Maapallo oli epätavallisen kuiva, kuuma ja aavikoitunut laajalti. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Oli jäätiköitä. Merten happipitoisuus oli pieni. Ilmakehässä oli niukasti happea ja runsaasti hiilidioksidia, johtuen luultavasti vulkanismista. Kerran tai muutaman kerran hiilen ja hapen [[isotooppi]]suhteet poikkesivat normaalista. [[stromatoliitti|Stromatoliitit]] ja bakteerimatot palasivat indus-vaiheen alussa. Stromatoliitithan syötiin viimeistään [[kambrikausi|kambrikaudella]]. Tämäkin viittaa siihen, että meren lajisto olisi harventunut. Pian stromatoliitit katosivat fossiilisarjoista. [[Koppisiemeniset]] kasvit etenivät maalla.
Induankaudelle luonteenomaisia ovat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
Induankaudelle luonteenomaisia ovat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
Mataloijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurus|Lystrosauridit]], [[proterosuchus|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla. Muut eläimet, hyönteiset, kalat sammakkoeläimet, muut matelijat olivat harvinaisia.
Mateloijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurus|Lystrosauridit]], [[proterosuchus|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla. Muut eläimet, hyönteiset, kalat sammakkoeläimet, muut matelijat olivat harvinaisia.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 19. helmikuuta 2009 kello 20.58

Varhaistriaskausi (Buntsandstein tai Scythian) 241,7 - 234,3 miljoonaa vuotta sitten aloitti mesotsooisen matelijoiden valtakauden. Juuri ennen tätä kautta oli sattunut suuri permikauden joukkotuho, joka oli pyyhkinyt eläimistöä runsaasti pois. Erityisesti tämä näkyi meren lajistojen vähälukuisuutena. Ilmekehässä oli vain hiukasti happea, alimmillaan vain 12%[1]. Toipuminen permin joukkotuhosta oli hidasta ja monet lajit pysyivät piilossa palatakseen takaisin keskitriaskaudella. Simpukat, kotilot, ammonoidit, merisiilit, ja nivelikkäät brakiopodit. Trilobiitit olivat tuhoutuneet. Maalla vallitsi kuivuus ja koppisiemeniset levisivät. Vain harva matelija selvisi hengissä permikauden joukkotuhosta.

Varhaistriaskauden eläimiä

Lystrosaurus oli keskikokoinen kasveja syävä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. Proterosuchus muistutti panssaroimatonta krokotiilia. Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: Lystrosaurus vaihtui häränkokoiseen Kannemeyeriaan, ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi Cynognathus ja suuret arkosaurit Garjainia sekä Erythrosuchus ilmaantuivat.

Terapsidit ja tekodontit, jotka kuuluivat arkosaureihin, kilpailivat keskenään.

Varhaistriaskauden alajako

Triaskauden jako
kausi epookki vaihe ikä (mvs)
Jura varhais Hettange nuorempi
Trias myöhäis Rhaetia 201,3–208,5
Noricum 208,5–~227
Carnia ~227–~237
keski Ladini ~237–~242
Anisus ~242–247,2
varhais Olenjok 247,2–251,2
Indus 251,2–252,17
Permi Loping Changxing vanhempi
Triaskauden jako ICS:n mukaan tammikuussa 2013.[2]

Varhaistriaskausi jaetaan kahdteen vaiheeseen, jotka voidaan edelleen jakaa pienempiin osiin.

  • Indus-vaihe (Brahmanian)
    • Griesbach-alavaihe (Ganges-alavaihe)
      • Varhainen, keskimmäinen, myöhäinen ja myöhäisin.
    • Dienerian (Gandarian)
  • Olenjok-vaihe
    • Smithian
    • Smathian

Varhaistriaskauden kartta

Varhaistriaskauden kartassa hieman C:tä muistuttava jättimanner näkyy karttakuvassa keskellä. Jättimantereen itäpuolella oli hajanaisia saaria, nykyinen japani, Kiinan osia ja Indonesia. Etelämanner oli etelänavalla. C:n sisäosissa oli paleotethys ja vielä pieni Tethysmeri. Suurin meri oli Panthalassa.

Indus-vaihe

Pääartikkeli: Indus-vaihe

Indus-vaihe 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Indus-vaiheen aikana maailma oli omituinen, jokin oli ehkä tehnyt sen myrkylliseksi.lähde? Maapallo oli epätavallisen kuiva, kuuma ja aavikoitunut laajalti. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Oli jäätiköitä. Merten happipitoisuus oli pieni. Ilmakehässä oli niukasti happea ja runsaasti hiilidioksidia, johtuen luultavasti vulkanismista. Kerran tai muutaman kerran hiilen ja hapen isotooppisuhteet poikkesivat normaalista. Stromatoliitit ja bakteerimatot palasivat indus-vaiheen alussa. Stromatoliitithan syötiin viimeistään kambrikaudella. Tämäkin viittaa siihen, että meren lajisto olisi harventunut. Pian stromatoliitit katosivat fossiilisarjoista. Koppisiemeniset kasvit etenivät maalla. Induankaudelle luonteenomaisia ovat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet. Mateloijoista nelijalkaiset matalat Lystrosauridit, proterosuchidit hallitsivat elämää maalla. Muut eläimet, hyönteiset, kalat sammakkoeläimet, muut matelijat olivat harvinaisia.

Katso myös

Viitteet

  1. http://uwnews.org/article.asp?articleID=9592, Low oxygen likely made 'Great Dying' worse, greatly delayed recovery, Vince Stricherz
  2. K.M. Cohen, S. Finney, P.L. Gibbard: International Chronostratigraphic Chart 2020. International Commission on Stratigraphy.