Ero sivun ”SimPark” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 229 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{Tietokone- ja videopelit
'''SimPark''', suomennettuna '''SimPuisto''', on [[Maxis]]in tekemä erityisesti lapsille suunnattu [[peli]], jossa luodaan oma [[luonnonpuisto]].
| nimi = SimPark
Pelistä on saatavilla myös suomenkielinen versio, ja sitä on käytetty myös opetusmateriaaleissa [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]].
| kuva =
| kehittäjä = [[Maxis]]
| julkaisija = [[Maxis]]
| jakelija =
| suunnittelija = Roxy Wolosenko & Claire Curtin
| julkaistu = 1996
| versio = 1.0.0.0
| lajityyppi = [[Simulaatiopeli]]
| pelityyppi = [[Yksinpeli]]
| alusta = [[Windows]], [[Macintosh|Mac]]
| vaatimukset = '''[[Microsoft Windows]]'''
*486DX-66 MHz prosessori,<br>
*8 Mt RAM,<br>
*256 väriä,<br>
*16-bittinen äänikortti,<br>
*90 [[Mt]] vapaata kiintolevytilaa,<br>
*2xCD-ROM
*Windows 95 tai uudempi
'''[[Apple Macintosh]]'''
*68040 (33 MHz) prosessori,<br>
*8 [[Mt]] RAM,<br>
*256 väriä,<br>
*Versio 7.0 tai uudempi
}}
 
'''SimPark''', suomennettuna '''SimPuisto''', on [[Maxis]]in kehittämä erityisesti lapsille suunnattu [[peli]] jonka tavoite on rakentaa monimuotoinen luonnonpuisto ja toimiva ravintoketju käytettävissä olevista eläin- matelija & sammakkoeläin- kasvi- puu- ja pensaslajeista niin, että kaikki eläimet löytävät itselleen tarvitsemaansa ravintoa, ja pitää näin puiston johtaja tyytyväisenä. Pelin alussa valitaan vaikeusaste, kartta jolla halutaan pelata, sekä ilmasto, jonne puisto sijoitetaan. Huolta tulee pitää myös siitä, että eläimet ja kasvit pärjäävät niissä oloissa, minne puisto on rakennettu.
Sim Parkin päämääränä on rakentaa hyvä luonnonpuisto ja kehittää toimiva ravintoketju. Lisäksi pitäisi tehdä ihmisille lomailualueita tulojen saamiseksi. Liian suuren lomailualueen tekeminen kuitenkin kostautuu puiston kärsimisenä.
 
==Pelin ilmastoalueet:==
Puiston monimuotoisuutta lisäämällä saat uusia tasoja ja sen myötä kivoja yllätyksiä puistoon. Apuna ja neuvon antajana toimii Risto niminen sammakko. Saat joka vuosi rahaa 4000. myös hyvimajan vuokrauksista tulee ihan hyviä tuloja.
* [[Välimerenilmasto]]
* [[Meri-ilmasto]]
* [[Vuoristoilmasto]]
* [[Mannerilmasto]]
* Viileä mannerilmasto
* [[Tropiikki|Trooppinen ilmasto]]
* [[Subtropiikki|Subtrooppinen ilmasto]]
* [[Kuivuus|Kuiva ilmasto]], sekä
* Puolikuiva ilmasto
 
==Pelaaminen==
Voit myös pelata eläinten tunnistus peliä ja tunnista linnun ääni peliä. Populaatio tiedoista näät eläintesi ja kasviesi määrän ja sen kuinka hyvin ne pärjäävät ja sopeutuvat.
Peli alkaa tyhjältä kartalta jossa on aluksi vain vettä ja maata. Pelaaja voi itse muokata maastoa ja vesistöjä mieleisekseen, ja rakentaa alueille polkuja, penkkejä, ja muita tarvikkeita ihmisiä varten. Mahdollista on myös rakentaa hieman erikoisempia rakennelmia, kuten huvimajoja ja nakkikioskeja yms.
 
Puistotyökalut näkyvät ruudun oikeassa reunassa. Haavilla voi poistaa eläimiä ja lintuja puistosta, ja puskutraktorilla raivata rakennelmia ja kasveja. Mikrofonilla saa tietoa puiston lajien voinnista klikkaamalla sillä jotain eläintä tai kasvia. Kartta mahdollistaa nopean liikkumisen puistossa yleiskuvan avulla, ja tietokoneelta käsin voi tutkia ja säätää monia tärkeitä asioita.
 
Kaikki lisättävät tarvikkeet on lajiteltu luokkiin, jotka näkyvät ruudun vasemmassa reunassa. Niistä käsin pääsee lisäämään puistoonsa kaikenlaista noin 150 tarvikkeen joukosta. Eläin ja kasvikunnat sisältävät monia lajeja eri puolelta maailmaa. Pelissä on myös tietokone-työkalusta löytyvä luonto-opas, josta löytyy tietoa kaikista pelin lajeista. Puistolla on myös oma "apulainen", animoitu Risto-sammakko, joka kertoo puiston tilasta, ja antaa paljon vinkkejä pelin edetessä aina silloin tällöin.
 
Kun alueelle on ensin rakennettu kasveja, puistoon alkaa tulla itsestään eläimiä ja lintuja ravinnon perässä. Kasvit ja eläimet myös lisääntyvät ja syövät toisiaan kuten tosielämässäkin.
{{Sim-universumi}}
 
{{Tynkä/Tietokonepeli}}
==Tasot==
Monimuotoinen ja hyväkuntoinen puisto rakentuu viidestä portaasta/tasosta, joista jokaisen saavuttamiseksi on tehtävä edellistä enemmän työtä. Peli alkaa liskotasolta, mutta puiston täyttäessä tietyt vaatimukset monimuotoisuuden ja lajien tunnistamisen suhteen, saa ylennyksen seuraavalle tasolle aina hirvitasoon asti, joka tapahtuu pomon ilmoituksena sähköpostilla. Samalla saa aina rahabonuksen, sekä uuden tavaran jota voi lisätä puistoon.
 
'''Tasot järjestyksessä'''
* Liskotaso
* Ankkataso
* Pöllötaso
* Susitaso
* Hirvitaso
 
==Ihmiset==
Ihmiset, jotka käyvät puistossa saattavat olla hyödyllisiä. He voivat ostaa nakkeja kioskeista, ja kuluttaa rakennettuja palveluja, jolloin puisto tienaa rahaa, mutta ihmiset saattavat myös roskata puistoasi, kiduttaa eläimiä, ja talloa kasveja. Sen vuoksi suuret ihmismäärät ovat usein haitaksi. Ihmiset ilmestyvät puistoon itsestään, jos sinne on rakennettu polkuja ja teitä. Ihmisiä tulee myös huvimajaa vuokraamalla.
 
==Raha==
Pelin alussa rahaa on vaikeustasosta riippuen 15'000, 10'000, tai 5000. Rahaa tulee vuosittain lisää myös vaikeustasosta riippuen 5000, 4000, tai 3000 veronpalautuksessa, mutta sitä voi tienata lisää vuokraamalla huvimajaa, pitämällä puiston hyvässä kunnossa, (jolloin puisto saa ekopalkintoja), tai hankkimalla puistolle tuloja ihmisten käyttämistä palveluista.
 
==Onnettomuudet==
SimPuistossa voi sattua itsestään myös erilaisia onnettomuuksia, mutta ne voi säätää pois asetuksista. Onnettomuuksia voi myös aiheuttaa halutessaan itse. Tapaturmia on neljä.
 
'''Tulipalo:''' Sytyttää jonkin sattumanvaraisen kohteen tuleen. Tulipalon voi sammuttaa ainoastaan vedellä, tai odottaa että se palaa loppuun.
 
'''[[Juolavehnä]]:''' Loinen joka valtaa toisen kasvin leviten nopeasti muihin kasveihin, jollei sitä kitketä pois.
 
'''Roskavyöry:''' Läjä roskia ilmestyy sattumanvaraiseen paikkaan puistoa, ja tuo mukanaan paljon rottia, houkutellen puistoon myös muita haaskaeläimiä. Roskavyöryn voi hävittää ainoastaan polttamalla, tai laittamalla vettä sen päälle.
 
'''[[UFO]]-hyökkäys:''' Armeija vaaleanpunaisia ufoja laskeutuu puistoon muodostaen aina jonkin hauskan tekstin, kuten "Me Olemme [[Ruotsi|Ruotsista]]" tai "[[Maxis]] Jytää", jonka voi nähdä vain kartalta. Valitettavasti ufojen poistaminen käsin on työlästä ellei käytä huijauskoodeja, sillä se täytyy tehdä puskutraktorilla, ja ufoja tulee kerralla todella paljon.
 
----
 
'''Joitain ufojen muodostamia ilmoituksia:'''
* "Vastarinta on hyödytöntä"
* "Kilroy kävi täällä"
* "Me olemme Ruotsista"
* "TUHOTKAA!"
* "Viekää minut johtajanne luokse"
* "Olemme keskuudessanne"
* "Kuka on Risto?"
* "Milloin sinulla on synttärit?"
* "Simkaupunki on UPEE!"
* "Muista syödä puurosi"
* "Maxis Jytää!"
* "Antaudu, hiljaa"
* "Ole kiltti äidillesi -viikko"
* "Onko ketään kotona?"
* "Olet sankarini"
* "Näkemiin maan asukkaat"
* "Tulemme rauhallisin aikein"
* "Kerätkää vakioepäillyt"
* "Risto Pressaksi"
* "Loma on jees!"
* "Muista harjata hampaat"
* "Ei saa huijata"
* "[http://www.maxis.com www.maxis.com]"
* "Soita kotiin!"
* "Ihmiset maistuvat ihan broilerilta"
* "Örkki ♥ Mörkki"
 
==Tietokone==
Tietokone on yksi pelin tärkeimmistä työkalusta. Tietokoneelta näkee kaikki puiston tiedot, budjetin, sähköpostin, sekä pääsee käsiksi lajiluetteloon, puisto-oppaaseen, sekä pelaamaan linnunlaulu- ja lajintunnistuspelejä.
 
'''Lajintunnistus:''' Aina kun puistoon ilmaantuu uusi laji, jota siellä ei ole aiemmin tavattu, se täytyy tunnistaa. Lajintunnistuspeli toimii periaatteella, jossa näytetään kuva tunnistettavasta lajista, ja kysytään kuvasta jokin yksinkertainen kysymys esim. "Onko sillä sarvet". Jokainen kysymys sulkee mahdollisia lajeja pois luettelosta niin kauan kunnes jäljellä on vain yksi kuvaukseen sopiva laji. Lajintunnistus on tärkeä osa pelissä etenemistä, ja lajien tunnistamatta jättäminen johtaa vihaisiin viesteihin pomolta: "Minun on tiedettävä mitä sinä tiedät. Tunnistamaan siitä!"
 
'''Lajiluettelo''' näyttää kaikki puistossa sillä hetkellä esiintyvät eläimet ja kasvit, joita ei vielä ole tunnistettu. Tunnistetut lajit jäävät merkittyinä listaan, vaikkei niitä enään puistossa esiintyisikään.
 
'''Puisto-oppaasta''' löytyy lisätietoa kaikista pelin eläin- ja kasvilajeista. Siinä kerrotaan myös millaisessa ympäristössä kukin laji viihtyy, sekä millaista ravintoa lajit käyttävät. Kasveista kerrotaan vastaavasti mitä muita eläimiä ne houkuttelevat luoksensa, ja monista eläinlajeista on mahdollista kuunnella ääninäytteet.
 
'''Sähköposti:''' Pelin aikana useat eri henkilöt voivat lähettää sähköpostia, ja kysyä näin esimerkiksi huvimajan vuokrausta, tai tarjota ilmaisia kasvi- ja eläinlajeja yms. Sähköpostia voi lähettää myös pomo, mutta vain antaakseen palautetta puistonhoidosta, tai äiti, joka kertoo yleensä kuulumisia kotoa tai muuta vastaavaa esim. tietoa vitamiinien tärkeydestä.
 
'''Budjetista''' on nähtävissä kaikki puiston tulot ja menot, kuinka paljon rahaa jäi viime vuodelta, sekä kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Menotaulukossa on erikseen lajiteltuna kasveihin, eläimiin, ja rakennelmiin käytetyt rahat, ja tulotaulukossa veronpalautus, puiston tulot, ja ekopalkinnot.
 
'''Puiston Tiedot'''-valikosta näkee pelaajan nimen puiston alueen tiedot, sekä tason, jolla pelaaja on. Valikossa on kolme työkalua. Populaatiokaavioiden avulla voi seurata viiden lajin lukumääriä tietyllä ajanjaksolla. Populaatiotiedot kertovat, mitä lajeja puistossa on, kuinka monta kyseisen lajin edustajia on, mutta näyttää, jos jollain eläimellä ei ole tarpeeksi ravintoa, tai jos jokin laji on häviämässä. Puiston tiedoista on mahdollista muuttaa myös puiston sijaintia.
 
'''Linunlaulupeli:''' Tietokoneelta voi pelata ajan kuluksi helppoa linnunlaulupeliä, jossa tulee ääninäytteen perusteella tunnistaa, minkä linnun laulua se on annetuista vaihtoehdoista. Peli sisältää kaksi vaikeusastetta, mutta myös kaksinpelivaihtoehdon, jolloin pelaajat pelaavat vuorotellen.
 
[[Luokka:Sim-pelit]]
73

muokkausta

Navigointivalikko