Ero sivun ”Rivendell” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: nl:Imladris
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: eu:Rivendel
Rivi 22: Rivi 22:
[[en:Rivendell]]
[[en:Rivendell]]
[[es:Rivendel]]
[[es:Rivendel]]
[[eu:Rivendel]]
[[fr:Fondcombe]]
[[fr:Fondcombe]]
[[gl:Valfendido]]
[[gl:Valfendido]]

Versio 12. helmikuuta 2009 kello 06.23

Rivendell on haltioiden lepopaikka Keski-Maassa J.R.R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta. Meren länsipuolella Valinorissa sitä kutsutaan myös nimellä "Viimeinen Kotoisa Koti Meren Itäpuolella". Sen perusti Elrond Puolhaltia Auringon Toisella Ajalla (neljä tai viisi tuhatta vuotta ennen Taru sormusten herrasta -kirjan tapahtumia). Elrondin lisäksi Rivendellissä asuu muitakin haltiaylimyksiä, kuten Arwen Undomiel ja Glorfindel.

Kirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin hobitti Bilbo Reppuli pysähtyi kääpiöiden kanssa Rivendellissä matkalla Yksinäiselle Vuorelle ja myös palatessaan Kontuun Gandalfin kanssa.

Taru sormusten herrasta -kirjassa Frodo Reppuli ja hänen ystävänsä matkaavat Rivendelliin, missä he tapaavat syntymäpäiväjuhliensa jälkeen sinne muuttaneen Bilbon. Myös monet muut haltiat, kääpiöt ja ihmiset ovat saapuneet Rivendelliin eri teitä; Elrondin neuvostossa he kaikki saavat tietää Valtasormuksesta, ja heidän täytyy päättää, mitä sille tehdään. Lopulta hobitti päättää sen kysymyksen.

Rivendell sijaitsee lähellä Bruinen-jokea (yksi Bruinenin haara tulee lähelle Rivendelliä) hyvin kätkettynä Sumuvuorten juurikukkuloille.

Rivendellin nimi sindariksi on Imladris, joka tarkoittaa "syvää laaksoa kuilussa".