Ero sivun ”Dominantti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
BOTarate (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sr:Доминанта
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Dominantti''' tarkoittaa [[sävelasteikko|sävelasteikossa]] skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli toonikan ja dominantin välillä on kvintti. Sointua, johon kuuluu toonika ja kvintti (puhdas kvintti), kutsutaan [[kitara]]nsoitossa [[voimasointu|voimasoinnuksi]]. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on kvartti, eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa [[subdominantti]]a.
'''Dominantti''' tarkoittaa [[sävelasteikko|sävelasteikossa]] skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli toonikan ja dominantin välillä on kvintti. Sointua, johon kuuluu toonika ja [[kvintti]] (puhdas kvintti), kutsutaan [[kitara]]nsoitossa [[voimasointu|voimasoinnuksi]]. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on kvartti, eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa [[subdominantti]]a.


Dominanttisointuun lisätään usein vielä neljäs sävel, jolloin saadaan [[septimi]]sointu. Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisoinu G-H-D-F.
Dominanttisointuun lisätään usein vielä neljäs sävel, jolloin saadaan [[septimi]]sointu. Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisoinu G-H-D-F.

Versio 11. helmikuuta 2009 kello 17.14

Dominantti tarkoittaa sävelasteikossa skaalan V asteen säveltä tai sille perustuvaa sointua. Intervalli toonikan ja dominantin välillä on kvintti. Sointua, johon kuuluu toonika ja kvintti (puhdas kvintti), kutsutaan kitaransoitossa voimasoinnuksi. Käänteisenä toonikan ja dominantin väli on kvartti, eli dominantin sävellajissa toonika siis vastaa subdominanttia.

Dominanttisointuun lisätään usein vielä neljäs sävel, jolloin saadaan septimisointu. Esimerkiksi C-duurin dominanttisävel on G, dominanttikolmisointu G-H-D ja dominanttiseptimisoinu G-H-D-F.

Skaalan dominantilla on omassa asteikossaan yksi ylennysmerkki enemmän tai yksi alennusmerkki vähemmän kuin toonikalla.