Ero sivun ”Teatro alla Scala” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Yonidebot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: id:La Scala
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hu:Teatro alla Scala
Rivi 50: Rivi 50:
[[lt:La Scala]]
[[lt:La Scala]]
[[lmo:La Scala]]
[[lmo:La Scala]]
[[hu:Teatro alla Scala]]
[[nl:Teatro alla Scala]]
[[nl:Teatro alla Scala]]
[[ja:スカラ座]]
[[ja:スカラ座]]

Versio 9. helmikuuta 2009 kello 13.20

Teatro alla Scalan julkisivua

Il Teatro alla Scala (usein puhekielessä pelkkä La Scala) Milanossa, Italiassa, on yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista. Nykyisellä paikallaan La Scala on järjestyksessä toinen teatteri. Ensimmäinen muinainen Teatteri Ducale, tuhoutui tulipalossa karnevaaligaalan jälkeen 25. helmikuuta 1776.

Uusi teatteri rakennettiin kirkon paikalle (Santa Maria alla Scala), josta myös nykyinen teatteri saa nimensä. Teatteri valmistui 3. elokuuta 1778 nimellä Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala Salierin L'Europa riconosciuta kera.

La Scala teatteriestraadi oli alkuperäisesti valaistu 84 öljylampulla ja lisäksi tuhannella teatterin muissa osissa. Tulipalon riskiä vähentääkseen, joihinkin huoneisiin oli varastoitu satoja vesisankoja. Aikanaan öljylamput korvattiin kaasulampuilla ja myöhemmin nämä oli vaihdettu sähkövaloihin vuonna 1883.

Alkuperäinen asu uudistettiin vuonna 1907, josta nykyinen julkiasu on peräisin. Vuonna 1943 toisen maailmansodan aikana La Scala kärsi lentopommien vahingoista. La Scala korjattiin ja avattiin uudelleen 11. toukokuuta 1946 kapellimestari Arturo Toscaninin johdolla.

La Scala toimi useiden kuuluisien oopperoiden ensimmäisenä esitysareenana ja oopperalla oli erikoinen suhde Giuseppe Verdiin. Usean vuoden ajan Verdi ei sallinut hänen töidensä esitystä täällä, koska orkesteri oli muuttanut joltain osin hänen musiikkiaan.

Tällä hetkellä siellä on myös museo, jonne on pääsy teatterin aulasta, sisältäen epätavallisen kokoelman maalauksia, piirroksia, patsaita, vaatteita ja muuta materiaalia liittyen oopperaan.

La Scalan esityskausi alkaa perinteisesti 7. joulukuuta pyhän Abrosen päivänä, joka on Milanon suojeluspyhimys. Jokainen esitys päättyy ennen keskiyötä, josta johtuen pitkät oopperaesitykset aloittavat tavanomaista aikaisemmin. Pääsylipun haltijaa ei päästetä sisälle esityksen aloittamisen jälkeen.

Suomalainen viulisti Linda Lampenius esiintyi La Scala -orkesterin solistina edesmenneelle ruhtinas Rainier III:lle tämän palatsissa Monacossa järjestetyissä juhlissa vuonna 1998.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Teatro alla Scala.