Ero sivun ”Donetsk” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
täsmennys
Rivi 13: Rivi 13:
}}
}}


{{Tämä artikkeli|käsittelee Ukrainan kaupunkia. Donetsk on myös [[Donetsk (Venäjä)|kaupunki Venäjällä]].}}
'''Donetsk''' ({{k-uk|Донецьк}}, {{k-ru|Донецк}}) on teollisuuskaupunki itäisessä [[Ukraina]]ssa. Se on [[Donetskin alue]]en hallinnollinen keskus.
'''Donetsk''' ({{k-uk|Донецьк}}, {{k-ru|Донецк}}) on teollisuuskaupunki itäisessä [[Ukraina]]ssa. Se on [[Donetskin alue]]en hallinnollinen keskus.



Versio 8. helmikuuta 2009 kello 19.23

Malline:Ukrainan kaupunki

Tämä artikkeli käsittelee Ukrainan kaupunkia. Donetsk on myös kaupunki Venäjällä.

Donetsk (ukr. Донецьк, ven. Донецк) on teollisuuskaupunki itäisessä Ukrainassa. Se on Donetskin alueen hallinnollinen keskus.

Historia

Donets sijaitsee Kalmiusjoen varrella.

Nykyään Donetskina tunnettu kaupunki perustettiin vuonna 1869, kun brittiläinen liikemies John Hughes perusti metallurgisen tehtaan ja hiilikaivoksia Etelä-Venäjälle Aleksandrovkan kasakka-alueen läheisyyteen. Alun perin kaupunki sai Hughesin mukaan nimen Juzovka (ven. Юзовка). 1900-luvulle tultaessa sen asukasluku oli jo 50 000. Vuonna 1924 kaupungin nimi muutettiin Stalinoksi (ukr. Сталіно) Josif Stalinin mukaan. Toisessa maailmansodassa kaupunki tuhoutui pahoin saksalaisten hyökkäyksissä, mutta rakennettiin uudestaan sodan päätyttyä. Sodan aikana kaupungissa oli juutalaisgetto ja siellä toimi keskitysleiri, jolla kuoli 92 000 vankia.

Vuonna 1961 osana destalinointikampanjaa kaupunki sai nykyisen nimensä Donin sivujoen Donetsin mukaan. Kaupunki tosin sijaitsee suoraan Asovanmereen laskevan Kalmiusjoen rannalla.

Donetskin tiedeakatemia perustettiin osana Ukrainan SNTL:n tiedeakatemiaa 1965.

Yleistä tietoa

Asukkaita Donetskin kaupungissa on noin miljoona (v. 2004: 970 000), ja koko metropolialueella yhteensä 1,5 miljoonaa. Donetsk on Ukrainan neljänneksi suurin kaupunki. Koko seutu on hyvin voimakkaasti teollistunutta ja kaupungistunutta. Suurin osa työvoimasta työskentelee raskaan teollisuuden parissa, erityisesti hiilikaivoksilla. Kaupunki on kuitenkin hyvin vihreä ja vähän saastunut ainakin ollakseen hiilikaivostoimintaan ja metalliteollisuuteen keskittynyt miljoonakaupunki.

Donetskissa ei ole metroa, mutta sen rakentaminen on suunnitteilla. 95 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Asovanmeri on donetskilaisten keskuudessa suosittu lomakohde. Donetskissa on kaksi pääsarjatason jalkapalloseuraa: Rinat Ah’metovin omistama Šahtar ja Metalurh.

Poliittisesti Donetskissa vaikuttaa poliitikkojen ja liikemiesten muodostava merkittävä ns. Donetskin klaani, joka kilpailee vaikutusvallasta Keski-Ukrainan Dnepropetrovskin ja Lvivin kanssa. Merkittävämmässä asemassa siinä on entinen alueen kuvernööri, pääministeri ja presidenttiehdokas Viktor Janukovytš sekä hänen edustamansa Alueiden puolue.

Väestö

Donetsk sijaitsee venäjänkielisessä ja Venäjä-mielisessä Itä-Ukrainassa. Kaupungin väestö koostuukin pääosin ukrainalaisista, jotka puhuvat äidinkielenään venäjää sekä venäläisistä.

Ystävyyskaupungit

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Donetsk.

Malline:Link GA