Ero sivun ”Juhana II (Portugali)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: id:João II dari Portugal
Rivi 22: Rivi 22:
[[Luokka:Portugalin kuninkaat]]
[[Luokka:Portugalin kuninkaat]]


[[id:João II dari Portugal]]
[[bg:Жуау II]]
[[bg:Жуау II]]
[[ca:Joan II de Portugal]]
[[ca:Joan II de Portugal]]

Versio 31. tammikuuta 2009 kello 21.59

Juhanaa esittävä maalaus 1600-luvulta

Portugalin Juhana II (1455-1495), lisänimeltään Täydellinen ruhtinas (portugaliksi João II o Príncipe Perfeito) oli Portugalin ja Algarven kolmastoista kuningas.

Juhana sai valtaa jo 1477 isänsä vetäytyessä luostariin, mutta varsinaisesti hänestä tuli kuningas isänsä kuoltua 1481. Hän seurasi isäänsä Afrikan sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat häntä, koska Juhana oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään aateliston valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle,saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.

Juhanan aikakaudella Portugalin valtio maksoi velkansa ja sen valuutasta tuli Euroopan vakain. Syynä olivat Afrikasta löytynyt kulta ja kuninkaan veropolitiikka, joka kerrytti siirtomaatuloja valtion kassaan.

Juhana edisti löytöretkiä, ja hänen aikanaan portugalilaiset etsivät meritietä Intiaan, kiersivät Hyvätoivonniemen ja löysivät Kongo-joen. Löytöretkien yksityiskohdista ei ole säilynyt paljoa tietoa, sillä lokikirjat pidettiin salaisina suojassa kilpailevilta Espanjalaisilta, ja talleteuista kirjoista iso osa tuhoutui vuoden 1755 Lissabonin maanjäristyksessä.

Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa Niccolò Machiavellin pääteokseen. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.

Lähteet

Portugali Edeltäjä:
Alfons V
Portugalin kuningas Seuraaja:
Emanuel I
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.