Ero sivun ”John Paul Jones (sotilas)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
[[no:John Paul Jones (admiral)]]
[[no:John Paul Jones (admiral)]]
[[pt:John Paul Jones (almirante)]]
[[pt:John Paul Jones (almirante)]]
[[uk:Джон Поль Джонс)]]

[[zh:约翰·保罗·琼斯]]
[[zh:约翰·保罗·琼斯]]

Versio 22. tammikuuta 2009 kello 21.06

George Bagby Matthewsin maalaama postuumi muotokuva noin vuodelta 1890.

John Paul Jones (oik. John Paul, 6. heinäkuuta 174718. heinäkuuta 1792) oli Yhdysvaltain ensimmäinen tunnettu merisankari Yhdysvaltain vapaussodassa. John Paul Jones syntyi vuonna 1747 Arbiglandin kartanossa Etelä-Skotlannin rannikolla. John Paulin isä oli puutarhuri Arbiglandissa ja hänen äitinsä oli MacDuff-klaanin jäsen.

John Paul otti käyttöön nimen John Jones, kun hän pakeni veljensä kotiin Fredericksburgiin, Virginiaan vuonna 1773 väistääkseen pyövelin Tobagossa, kun häntä oli syytetty hänen komennossaan olleen merimiehen murhasta. Näin hän alkoi käyttää nimeä John Paul Jones, kuten hänen veljensä oli hänelle ehdottanut Amerikan vallankumouksen alussa.

John Paul Jones sai kapteenin arvon siirtokuntien laivastossa voitettuaan fregattinsa Bonhomme Richardin kanssa brittialus Serapisin. Näin John Paul Jonesista tuli ensimmäinen oikea yhdysvaltalainen merisankari ja arvostettu taistelukomentaja. Hän palveli myöhemmin Venäjän merivoimissa amiraalina osoittaen taitonsa.

Jones ei ollut niin taitava poliitikkona ollessaan laivaston komentajana, aikakaudella, jossa politiikka määräsi kannatuksen, tuen sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla. Hänet oli alun perin haudattu Pariisiin, vietettyään viimeiset vuotensa ulkomailla, mutta lopulta hänet haudattiin Yhdysvaltojen laivaston akatemiassa, joka oli "sopiva" paikka "Amerikkalaisen laivaston isälle" (engl. Father of the American Navy).