Ero sivun ”Jussi Koskela” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
635 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Jussi Koskela''' on yksi keskeisimmistä hahmoista [[Väinö Linna]]n trilogiassa ''[[Täällä Pohjantähden alla]]''. Tunnetuksi on tullut teoksen alkulause: "Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi". Jussi olion [[Pentinkulma]]lle vuoden [[1880]] aikoihin tullut [[huutolainen|huutolaispoika]], joka halusihaluaa rakentaa oman [[torppa]]nsa pappilan omistamalle maalle. Kirkon [[rovasti]] suostuisuostuu tähän ja antoiantaa Jussille luvan rakentaa pappilan suolle oman torppansa. TorpanSuon kuivaaminen ja torpan rakentaminen suolle olion raskasta ja Jussi joutuijoutuu tekemään paljon töitä ennen kuin suolle rakennetut pellot tuottaisivattuottavat tulosta. Tästä työstä hän saisaa myöhemmin maanviljelysseuran raivausmitalin. Jussi on myöhemmin korotettu perinteisen suomalaisen miehen symboliksi, työtäpelkäämättömäksi ja puhumattomaksi mieheksi.
 
Jussi Koskela olion aviossa [[Alma Koskela|Alman]] kanssa, jonka kanssa hän saisaa kolme poikaa: [[Akseli Koskela|Akseli]], [[August Koskela|August]] ja [[Aleksis Koskela|Aleksis]]. Pojista vanhin, Akseli periperii myöhemmin Jussilta tämän torpan. August "Aku" ja Aleksis tuomittiintuomitaan teloitettaviksi [[Suomen sisällissota|sisällissodan]] jälkeisessä oikeudenkäynnissä. Jussi kuolikuolee aivohalvaukseen kesäpäivänä kesken työn [[1923]] ollessaan silloin 69-vuotias.
 
Jussi on äksy ja vaitelias, mutta ahkera työmies. Hänen luonnettaan koventavat vielä monet ikävät tapahtumat: työn tuottama jatkuva selkäkipu, epävarmuus tulevaisuudesta joka vaivasi kaikkia sekä myöhemmin poikien kuolema. Koko elämänsä ajan hän on kuitenkin kunnollinen mies, joka kohtelee herrasväkeä kunnioittavasti. Hänen nuukuutensa on kylällä kuuluisaa, sillä jossain määrin hän on myös ahne: aina pitäisi saada enemmän säästöön.
 
[[Edvin Laine]] ohjasi romaanin pohjalta kaksi elokuvaa; ''[[Täällä Pohjantähden alla (vuoden 1968 elokuva)|Täällä Pohjantähden alla]]'' (1968) ja ''[[Akseli ja Elina]]'' (1970). Kummassakin elokuvassa Jussi Koskelaa näytteli [[Risto Taulo]]. Vuosina [[2009]]–[[2010]] ensi-iltaan tulevassa kahdessa [[Timo Koivusalo]]n ''[[Täällä Pohjantähden alla (vuoden 2009 elokuva)|Täällä Pohjantähden alla]]'' ja ''[[Täällä Pohjantähden alla II]]''-elokuvissa Jussi Koskelaa näyttelee [[Risto Tuorila]].
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko