Ero sivun ”Mjölner” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ArthurBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Mjöllnir
ArthurBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ang:Þunres Hamor
Rivi 17: Rivi 17:
{{Link GA|es}}
{{Link GA|es}}


[[ang:Þunres Hamor]]
[[id:Mjolnir]]
[[id:Mjolnir]]
[[bs:Mjolnir]]
[[bs:Mjolnir]]

Versio 20. tammikuuta 2009 kello 21.14

Piirros vasaraa kuvaavasta amuletista
Hopeinen Mjölner-riipus

Mjölner (myös Mjölnir, Mjöllnir, Mjollner, Mjølnir, tai Mjølner) on ukkosenjumala Thorin vasara skandinaavisessa mytologiassa. Skandinaavien kansantarustossa on ollut muitakin nimityksiä vasaralle, kuten myös ukkosenjumalalle. Mjölneriä vastaa suomessa ukonkirves.

Mjölner on jumalien pelätyin ase, jolla tapetaan aasajumalten yliherruuden vastustajia, kuten jättiläisiä. Mjölnerillä saattoi lyödä, tai sen saattoi heittää. Joissain tarinoissa Thorin Mjölner osui aina, ja palasi heittäjänsä käteen. Toisten taruversioiden mukaan Mjölner oli erillinen ukkosenjumala. Monet uskoivat, että Thor aiheutti ukkosen, ja salamanisku tuli Thorin vasarasta tai oli jopa itse vasara.

Kertomukset vasaran alkuperästä vaihtelevat. Eräässä kertomuksessa sen tekivät kääpiöt, toisten mukaan se putosi taivaalta kuin meteoriitti. Vasaran todellinen alkuperä on ilmeisesti sama kuin suomalaisen ukonkirveen; jokin aikaisempi ryhmä, kuten niin kutsuttu "vasarakirveskansa" on ehkä pitänyt vasaraa statusaseena, josta on säilynyt muisto jälkipolville, tai sitten myytti ukkosen vasaroista on syntynyt kivikautisten aseiden löydyttyä sateen huuhtomasta maasta ukkosen jälkeen. Oikeita sotavasaroita ei viikinkiaikana ollut käytössä, joten malli tuskin on niistä peräisin.

Eräs skandinaavisen ukkosenvasaran merkitys on ollut sekä miesten että naisten hedelmällisyyssymboli.

Muinaiset suomalaiset, baltit ja skandinaavit ovat kantaneet mukanaan ukkosenjumalan asetta symboloivia amuletteja. Nykyisin ehkä tunnetuin ja jäljitellyin näistä vanhoista korutyypeistä on tarujen Mjölneriin yhdistetty skandinaavinen tyyppi.

NetHackissä Mjölner on yksi artefakteista.

Malline:Link GA