Ero sivun ”Sähkönjohde” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kv
Laajennetty ele-tyngäksi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Sähköjohdin''' on materiaali, joka johtaa sähköä. Esim. [[kupari]] on hyvin sähkä johtava metalli.
'''Sähköjohdin''' on materiaali, joka sisältää kuljetettavia [[Sähkövaraus|sähkövarauksia]]. Sähköä johtavista materiaaleista voidaan rakentaa edelleen esimerkiksi [[sähköjohto]]ja ja -kaapeleita.


Sähköjohtimen hyvyyttä kuvaa siinä käytetyn aineen [[Sähkönjohtavuus|konduktiivisuus]] eli sähkönjohtavuus, joka on lämpötilariippuvainen [[suure]].
Sähköä johtavista materiaaleista voidaan rakentaa [[sähköjohto]]ja ja -kaapeleita.


Tutuimmat johtimet ovat [[Metalli|metalleja]]. Esimerkiksi [[kupari]] on usein elektroniikkateollisuudessa käytetty hyvin sähköä johtava metalli. Ei-metallisia johteita ovat mm. [[grafiitti]], [[Suola|suolaliuokset]] ja kaikki [[plasma]]t.
== Katso myös ==
*[[Sähköeriste]]
*[[Ominaisresistanssi]]


Johtamattomat materiaalit, joita käytetään tyypillisesti [[Sähköeriste|eristeinä]], eivät sisällä liikkuvia varauksia ja siten ne [[Resistanssi|vastustavat]] sähkövirtoja lämpenemällä. Toisaalta kaikki materiaalit (poislukien [[Suprajohde|suprajohtavat]] aineet) vastustavat jonkin verran sähkövirtoja ja myös ne lämpenevät.
{{minitynkä}}


{{Tynkä/Sähkö}}
[[ en:electrical conductor]]

[[Luokka:Elektroniikka]]
[[en:Electrical conductor]]
[[sv:Elektrisk ledare]]

Versio 19. tammikuuta 2009 kello 14.02

Sähköjohdin on materiaali, joka sisältää kuljetettavia sähkövarauksia. Sähköä johtavista materiaaleista voidaan rakentaa edelleen esimerkiksi sähköjohtoja ja -kaapeleita.

Sähköjohtimen hyvyyttä kuvaa siinä käytetyn aineen konduktiivisuus eli sähkönjohtavuus, joka on lämpötilariippuvainen suure.

Tutuimmat johtimet ovat metalleja. Esimerkiksi kupari on usein elektroniikkateollisuudessa käytetty hyvin sähköä johtava metalli. Ei-metallisia johteita ovat mm. grafiitti, suolaliuokset ja kaikki plasmat.

Johtamattomat materiaalit, joita käytetään tyypillisesti eristeinä, eivät sisällä liikkuvia varauksia ja siten ne vastustavat sähkövirtoja lämpenemällä. Toisaalta kaikki materiaalit (poislukien suprajohtavat aineet) vastustavat jonkin verran sähkövirtoja ja myös ne lämpenevät.

Malline:Tynkä/Sähkö