Ero sivun ”Myrskylinnut (elokuva)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: pt:Thunderbirds (filme)
p template redirect clean up using AWB
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tietolaatikko:Elokuva
{{Elokuva
| nimi-suomi = Myrskylinnut
| nimi-suomi = Myrskylinnut
| nimi-alkuperäinen = Thunderbirds
| nimi-alkuperäinen = Thunderbirds

Versio 18. tammikuuta 2009 kello 11.40

Myrskylinnut
Thunderbirds
Ohjaaja Jonathan Frakes
Käsikirjoittaja William Osborne
Michael McCullers
Tuottaja Tim Bevan
Eric Fellner
Mark Huffam
Säveltäjä Ramin Djawadi
Kuvaaja Brendan Galvin
Leikkaaja Martin Walsh
Pääosat Brady Corbet
Soren Fulton
Vanessa Hudgens
Bill Paxton
Sophia Myles
Ben Kingsley
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Ensi-ilta [[]]
Kesto 95 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Myrskylinnut on yhdysvaltalainen koko perheen toimintaelokuva, joka pohjautuu 1960-luvulla pyörineeseen Myrskylinnut-televisiosarjaan. Alkuperäisestä televisiosarjasta ja aiemmista Myrskylintu-elokuvista (jotka perustuivat supermarionaatioon) poiketen Myrskylinnuissa näyttelivät oikeat ihmiset. Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 31. heinäkuuta 2004. Elokuvan ohjaaja Jonathan Frakes on tunnettu erityisesti Star Trek -elokuvista. Elokuva on sijoitettu vuoteen 2010.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Myrskylinnut-elokuvan juoni perustuu televisiosarjan lähtöasetelmaan: miljardööri Jeff Tracy (Bill Paxton) on ostanut trooppisen saaren valtameren keskeltä ja perustanut sinne kansainvälisen pelastuspartion, joka tunnetaan käyttämiensä, Välkkynä (Anthony Edwards) tunnetun professorin suunnittelemien ja rakentamien ihmeellisten lentoalusten, Myrskylintujen, nimellä. Tracyn pojan John Tracyn (Lex Shrapnel) ohjastamasta avaruusasemasta käsin Tracyt havaitsevat maailmalla tapahtuvat katastrofit, ja Jeff Tracy ja hänen neljä poikaansa yrittävät parhaansa mukaan pelastaa ihmisiä. Jeff Tracyn viides poika, Alan Tracy (Brady Corbet), on vielä niin nuori, ettei häntä pyynnöistään huolimatta päästetä mukaan pelastusoperaatioihin, vaan hänen on käytävä tavallista koulua.

Ovelan juonensa avulla Myrskylintujen arkkivihollinen The Hood eli Konna (Oscar-voittaja Sir Ben Kingsley) saa vihiä Tracyn saaren sijainnista, ja houkuttelee Jeff Tracyn poikineen avaruuteen ampumalla John Tracyn miehittämää avaruusasemaa risteilyohjuksella. Konnan tarkoituksena on paitsi kostaa Jeff Tracylle, myös pelastuspartion ihmeellisten laitteiden avulla ryöstää pankkeja ja tulla maailman rikkaimmaksi mieheksi. Tracyjen lähdettyä avaruuteen Konna valtaa saaren apureineen (Deobia Oparei ja Rose Keegan) ja saa estettyä Tracyjen paluun maahan, muttei ota huomioon, että nuori Alan Tracy, Välkyn poika Fermat (Soren Fulton) sekä Tracyjen palvelijapariskunnan tytär Tin-Tin (Vanessa Hudgens) ovat yhä saarella. Myrskylintujen kohtalo on nyt kolmikon varassa. Lopulta Alan saa urheudellaan ja nokkeluudellaan osoitettua isälleen olevansa valmis osallistumaan Myrskylintujen toimintaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Yleistä ja eroja televisiosarjaan

Tracyn veljekset Myrskylinnuissa, etualalla Alan Tracy (Brady Corbet)

Myrskylinnut sai tv-sarjan faneilta usein ristiriitaisen vastaanoton. Monille pelkästään oikeiden näyttelijöiden käyttö nukkejen sijaan oli tarpeeksi paha tuomitakseen elokuva täysin. Monet myös paheksuivat sitä, että Myrskylinnuista oli tehty vain kulissi perinteiselle "lapset pelastavat maailman" -asetelmalle; toisaalta aiemmat Myrskylintu-elokuvat ovat olleet periaatteessa vain pitkiksi venytettyjä televisiosarjan jaksoja. Monille Myrskylintu-faneille joidenkin pienten tv-sarjan yksityiskohtien laiminlyöminen tai muuttaminen oli kova isku: esimerkiksi pelastuspartion brittiläisen agentin Lady Penelopen (Sophia Myles) ihmeellisen, vaaleanpunaisen FAB-1-auton muuttaminen Rolls-Roycesta Fordiksi oli monestä törkeää (muutos johtui siitä, että Rolls-Royce ei olisi antanut käyttää elokuvassa kuin olemassa olevia malleja). Myös Fermatin ja Hoodin apurien hahmot luotiin vain elokuvaa varten. Elokuva on Alan Tracyn iästä päätellen tapahtuvinaan ennen televisiosarjan tapahtumia, mutta televisiosarjan ensimmäisessä jaksossa Myrskylinnut vasta aloittavat toimintansa, ja kaikki pojat ovat aikuisia ja Jeff jo vanhempi eikä itse osallistu operaatioihin. Elokuvassa Myrskylinnut ovat toimineet jo pitkään, ja Jeff toimii itse mukana.

Myös elokuvan kohderyhmä jäi monelle epäselväksi; elokuvallisesti se on selkeästi suunnattu nuoremmalle polvelle, mutta alkuperäistä sarjaa seuranneet huomaavat siinä runsaasti hauskoja yksityiskohtia ja nostalgiaa (toisaalta esimerkiksi Suomessa sarja uusittiin 1990-luvulla).

Elokuva kuvattiin osin Seychelleillä ja osin studiossa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Aiheesta muualla