Ero sivun ”Spektrofotometri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti aikamerkitsi lähdepyynnön.
BOTarate (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: oc:Espectrofotometria
Rivi 32: Rivi 32:
[[nl:Spectrograaf]]
[[nl:Spectrograaf]]
[[ja:分光測色法]]
[[ja:分光測色法]]
[[oc:Espectrofotometria]]
[[pl:Spektrofotometria]]
[[pl:Spektrofotometria]]
[[pt:Espectrofotometria]]
[[pt:Espectrofotometria]]

Versio 16. tammikuuta 2009 kello 20.43

Spektrofotometri

Spektrofotometri on laite, joka mittaa absorbanssia valon eri aallonpituuksilla ja se voidaan säätää halutulle aallonpituudelle. Spektrofotometri pystyy tunnistamaan värien absoluuttisen XYZ-arvot eli frekvenssit. Vain spektrofotometrillä saadaan mitattua absoluuttiset oikeat väriarvot pohjaksi kaikelle. Periaattessa väriä voidaan mitata lähes kaikesta mahdollisesta tuotteesta ja materiaalista.

Käyttö

  • Orgaanisten ja epäorgaanisten aineiden kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen analyysi.
  • Värillisyyden mittaaminen ja värieron määrittäminen. Spektrofotometri on paras mittari sävyn oikeellisuuden määrittämiseen ja se myös analysoi mistä väreistä väri koostuu.
  • Tutkimus ja tuotekehityksessä, kun halutaan perehtyä tarkemmin värien käyttäytymiseen esimerkiksi haettaessa uusia raaka-aineita tai sävytettäessä.

Toimintaperiaate

Spektrofotometri perustuu Lambert–Beerin lakiin, jonka mukaan valon absorption määrä on suoraan verrannollinen valon aineessa kulkemaan matkaan ja valon absorption määrä on suoraan verrannollinen aineen konsentraatioon liuoksessa. On muistettava, että laki pitää paikkansa vain osittain. On olemassa tietty väkevyysalue, jossa absorptio kasvaa lineaarisesti konsentraation kasvaessa. Tämä alue on riippuvainen aineesta, kuten myös alueen leveys. Spektrofotometriassa käsiteltävät pitoisuudet ovat luokkaa 1 mg/l,lähde? joillakin aineilla huomattavasti matalampiakin.

Spektrofotometrin pääkomponentit ovat säteilylähde, näytetila, monokromaattori ja valovahvistin. Yksinkertaisesti selitettynä spektrofotometri lähettää kirkasta valoa (se sisältää kaikki spektrin aallonpituudet) näytteen lävitse. Näytteessä tapahtuu tietyn aallonpituuden absorptio (sitä enemmän mitä vahvempi liuos on). Näytteestä valo heijastuu monokromaattoriin, joka poistaa säteilystä vieraat aallonpituudet päästäen lävitseen vain sen, jota näyte absorboi. Tämän jälkeen spektrofotometri muuttaa valoenergian sähköenergiaksi ja näyttää tuloksen näytössä, jos siihen on kytketty tulostin niin se tulostaa sen paperille.

Katso myös