Ero sivun ”Häkkikäämitty roottori” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viilausta ja kappale tahtimoottoreista
Ei muokkausyhteenvetoa
(Viilausta ja kappale tahtimoottoreista)
[[Kuva:Wirnik_by_Zureks.jpg|thumb|250px|Induktiomoottorin oikosulkuroottori.]]
 
'''Häkkikäämitty roottori''' on epätahti- eli [[oikosulkumoottori|induktiomoottoreissa]] yleisesti käytetty pyörivä osa. Häkkikäämitykseen indusoituu sähkövirta, joka magnetoi roottorin. Häkkikäämitys myös oikosulkee indusoituneet virrat, mistä syystä oikosulkuroottorilla varustettua [[sähkömoottori]]a kutsutaankin usein [[oikosulkumoottori]]ksi. Häkkikäämitystä voidaan käyttää myös tahtimoottoreissa.
 
== Rakenne ==
 
[[Kuva:AM_Klietka_stoc.jpg|thumb|250px|''Tietokonekaavio oikosulkuroottorin rakenteesta:'' keltaiset renkaat roottorin kummissakin päissä ovat '''oikosulkurenkaita''', ja niiden välillä kulkevat '''häkkikäämityksen johteet'''. Roottorin keskellä akselin ympärillä ovat '''rautalevyt''' joista '''roottorin ydin''' koostuu. Käytännössä rautalevyjä on koko matkalla oikosulkurenkaiden välissä.]]
OikosulkuroottoriHäkkikäämitty roottori koostuu kerroksittain kasatuista, uritetuista [[rauta]]levyistä. Urien läpi kulkevat [[alumiini]]sta tai [[kupari]]sta valmistetut johteet, jotka ovat päistään kytketty yhteen metallirenkailla (oikosulkurenkailla), jotka kytkevät johteet [[oikosulku]]un. Näin syntyy niinsanottu häkkikäämitys. (ks. kuva).
 
Johteet ovat yleensä hiukan käännetty suorasta linjasta metelin ja vääntömomentin vaihteluiden vähentämiseksi.
 
== Toiminta ==
 
[[Kuva:AM_Klietka_stoc.jpg|thumb|250px|''Tietokonekaavio oikosulkuroottorin rakenteesta:'' keltaiset renkaat roottorin kummissakin päissä ovat '''oikosulkurenkaita''', ja niiden välillä kulkevat '''häkkikäämityksen johteet'''. Roottorin keskellä akselin ympärillä ovat '''rautalevyt''' joista '''roottorin ydin''' koostuu. Käytännössä rautalevyjä on koko matkalla oikosulkurenkaiden välissä.]]
 
Induktiomoottorin [[Staattori|staattorikäämitykset]] muodostavat pyörivän [[Magneettikenttä|magneettikentän]] roottorin ympärille. Pyörivä magneettikenttä indusoi roottorin häkkikäämitykseen sähkövirran joka magnetoi roottorin. Näin muodostunut magneettikenttä aiheuttaa roottoriin [[Lorentzin voima]]n mukaisesti [[tangentti|tangentin]] suuntaisen vääntömomentin, ja roottori lähtee seuraamaan staattorin pyörivää magneettikenttää.
 
OikosulkumoottoritRoottorin kuuluvatmagnetoiminen epätahtikoneisiin,induktiolla johtuenvie siitäenergiaa aiheuttaen sen, että niiden roottoriroottorit pyörivät hieman staattorikäämityksen pyörivää magneettikenttää, kiertokenttää, hitaammin. Tätä pyörimisnopeuksien eroa sanotaan ''jättämäksi'' ja se kasvaa moottorin kuormituksen kasvaessa. Tämän vuoksi oikosulkumoottorit kuuluvat epätahtikoneisiin.
 
Magneettikenttä kulkee rautaytimessä, joka on suunniteltu rakenteellisesti ja materiaalivalinnoilla minimoimaan häviöitä. Ohuet lakkapäällysteiset levyt roottorin sisällä vähentävät pyörrevirtahäviöitä. Niiden materiaali on [[hiili|vähähiilistä]] mutta runsaasti [[pii (alkuaine)|piitä]] sisältävää rautaa, jonka [[resistanssi]] on puhdasta rautaa moninkertaisesti suurempi. Näin pyörrevirtahäviöitä saadaan entistä pienemmäksi. Matala hiilipitoisuus tekee siitä magneettisesti vähän [[hystereesi]]häviöitä aiheuttavaa.
 
Yksi- ja kolmevaihemoottoreissa käytetään samaa perusrakennetta laajalla kokoalueella.
 
== Häkkikäämitys tahtimoottoreissa ==
Häkkikäämitystä käytetään myös [[vierasmagnetoitu tahtimoottori|tahtimoottoreissa]], joissa se toimii käynnistysvaiheessa samoin kuin induktiomoottoreissa ja vaimennuskääminä moottorin siirryttyä riittävän nopeuden saavutettuaan tahtiajoon. Vaimennuskäämityksen tarkoitus on vaimentaa magneettikentän heilahteluja ja vastakkaiseen suuntaan pyöriviä kenttiä. <ref>[http://www.ee.lut.fi/fi/opi/kurssit/Sa2720400/luku2%20kaamit.pdf LTY:n opetusmateriaalia]</ref>
 
== Katso myös ==
*[[Generaattori]]
 
== Viitteet ==
*[[Oikosulkumoottori]]
{{Viitteet}}
 
[[Luokka:Sähkömoottorit]]
6 313

muokkausta

Navigointivalikko