Ero sivun ”Paukaneva” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Grus grus 2 (Marek Szczepanek).jpg|thumb|Myös kurkia näkee toisinaan levähtämässä Paukanevalla]]
[[Kuva:Grus grus 2 (Marek Szczepanek).jpg|thumb|Myös kurkia näkee toisinaan levähtämässä Paukanevalla]]
'''Paukaneva''' on [[neva (suotyyppi)|neva]] [[Nurmo]]ssa, kunnan keskustasta länteen. Se rajoittuu lounaassa peltoaukeaan ja lännessä [[Seinäjoki (joki)|Seinäjoen]] suuosan oikaisu-uomaan. Nevan pohjoisosaa halkoo tie, niin sanottu Kiikun suora. Paukanevan kaakkoisreunalla kulkee [[Pohjanmaan rata]]. Alueella sijaitsee näkötorni ja vuonna [[2000]] valmistunut pitkospuureitti, joka toimii luontoretkeilyreittinä.
'''Paukaneva''' on [[neva (suotyyppi)|neva]] [[Seinäjoki|Seinäjoella]], Nurmon keskustasta länteen. Se rajoittuu lounaassa peltoaukeaan ja lännessä [[Seinäjoki (joki)|Seinäjoen]] suuosan oikaisu-uomaan. Nevan pohjoisosaa halkoo tie, niin sanottu Kiikun suora. Paukanevan kaakkoisreunalla kulkee [[Pohjanmaan rata]]. Alueella sijaitsee näkötorni ja vuonna [[2000]] valmistunut pitkospuureitti, joka toimii luontoretkeilyreittinä.


==Nevan lajisto==
==Nevan lajisto==
Rivi 21: Rivi 21:
*[http://www.netikka.net/thietamaki/paukaneva.htm Taisto Hietamäen kotisivut]
*[http://www.netikka.net/thietamaki/paukaneva.htm Taisto Hietamäen kotisivut]


[[Luokka:Nurmo]]
[[Luokka:Seinäjoki]]

Versio 1. tammikuuta 2009 kello 12.24

Myös kurkia näkee toisinaan levähtämässä Paukanevalla

Paukaneva on neva Seinäjoella, Nurmon keskustasta länteen. Se rajoittuu lounaassa peltoaukeaan ja lännessä Seinäjoen suuosan oikaisu-uomaan. Nevan pohjoisosaa halkoo tie, niin sanottu Kiikun suora. Paukanevan kaakkoisreunalla kulkee Pohjanmaan rata. Alueella sijaitsee näkötorni ja vuonna 2000 valmistunut pitkospuureitti, joka toimii luontoretkeilyreittinä.

Nevan lajisto

Paukanevan kasvillisuus on suon tyypille ominaisesti karua: rahka- ja lyhytkortista nevaa sekä keidasrämettä ja isovarpuista rämettä. Nevan linnusto on sangen runsasta. Paukanevalla pesii muun muassa iso- ja pikkukuoveja sekä monia lokkilajeja. Muuttoaikana neva toimii levähdyspaikkana joutsenille ja hanhille.

Historiaa

Paukanevan ympäristön peltoaukeat, kuten Pajuneva, on saatu viljelyskäyttöön kydöttämällä eli polttamalla nevoja jo 1700-luvulla. 1860-luvun nälkävuosien seurauksena koko Paukanevan pyrittiin saamaan viljeltäväksi. Kruunu avusti nevan ojittamisessa, mutta työ osoittautui mahdottomaksi suon märkyyden takia. Alueella on harjoitettu 1700- ja 1800-luvuilla myös tervanpolttoa.

1700-luvun alussa Paukanevalle rakennettiin pitkospuureitti samassa yhteydessä Nurmon saarnashuoneen kanssa. Pitkospuita pitkin seinäjokelaiset, joilla ei ollut omaa kirkkoa, pääsivät Nurmoon. Pitkospuut tuhoutuivat vuonna 1752 suuressa metsäpalossa.

Sisällissodan aikana 1918 suon itälaidalla teloitettiin punavankeja. Teloitetut haudattiin nevaan, josta 20 vainajan ruumiit kaivettiin ylös vielä sodan kestäessä. Osa teloitetuista lepäsi suohaudassaan aina vuoteen 1944, minkä jälkeen heidät siirrettiin Nurmon hautausmaahan. Paikalle on myöhemmin pystytetty muistomerkki.

Nykyään paukanevalla on EU:n avustuksella rakennetut pitkospuut, laavu sekä lintutorni.

Aiheesta muualla

Lähteet