Ero sivun ”Aleksei Grigorjevitš Orlov” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi defaultsort-mallineen.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Kreivi '''Aleksei Grigorjevitš Orlov''' ([[1737]]–[[1808]]), Grigori Orlovin poika, [[Grigori Grigorjevitš Orlov]]in veli oli kyvykkäin Orlovin kreivillisestä suvusta. Palatsivallankumouksessa [[1762]] hän pidätti keisari [[Pietari III]]:n ja vangitsi hänet Ropšan palatsiin, jossa keisari surmattiin Orlovin valvonnassa. Kaappauksen jälkeen Orlov ylennettiin välittömästi kenraalimajuriksi.
Kreivi '''Aleksei Grigorjevitš Orlov''' ([[1737]]–[[1808]]), Grigori Orlovin poika, [[Grigori Grigorjevitš Orlov]]in veli oli kyvykkäin Orlovin kreivillisestä suvusta. Palatsivallankumouksessa [[1762]] hän pidätti keisari [[Pietari III]]:n ja vangitsi tämän Ropšan palatsiin, jossa keisari surmattiin Orlovin valvonnassa. Kaappauksen jälkeen Orlov ylennettiin heti kenraalimajuriksi.


Vuonna [[1770]] hänet nimitettiin turkkilaisia vastaan lähetetyn laivaston komentajaksi. Hän voitti ylivoimaisen laivaston [[Çeşmen taistelu|Çeşmessä]] heinäkuussa. Häviö johti osmanien valtakunnassa kreikkalaisten kapinaan, ns. Orlovin kapinaan, [[Peloponnesos|Peloponnesoksella]] ja kreikan saariston valloitukseen. Aleksei Orlov sai voitoistaan epitaatin Tšemenski ja oikeuden käyttää keisarillista vaakunaa kilvessään.
Orlov nimitettiin vuonna [[1770]] turkkilaisia vastaan lähetetyn laivaston komentajaksi. Hän voitti ylivoimaisen laivaston heinäkuussa [[Çeşmen taistelu|Çeşmessä]]. Häviö johti osmanien valtakunnassa kreikkalaisten kapinaan, niin sanottuun Orlovin kapinaan, [[Peloponnesos|Peloponnesoksella]] ja Kreikan saariston valloitukseen. Aleksei Orlov sai voitoistaan lisänimen [[Tšemenski]] ja oikeuden käyttää kilvessään keisarillista vaakunaa.


Samana vuonna hän lähti keisarinna [[Katariina Suuri|Katariinan]] käskystä [[Livorno]]on, [[Italia]]an viettelemään ja tuomaan Venäjälle prinsessa Tarakanovan, väitetyn keisarinna [[Venäjä Elisabet|Elisabet]]in ja kasakka [[Aleksei Razumovski]]n tyttären, jota pidettiin kruununtavoittelijana. Pidätettyään prinsessan, joka vangittiin Pietari–Paavalin linnoitukseen, Orlov vetäytyi eläkkeelle ja asettui Moskovaan. Siellä hän omistautui [[hevonen|hevosten]] jalostukselle ja risteytti hienoimman tunnetun kilpahevosrodun arabialaisesta, friisiläisestä ja englantilaisesta rodusta. Rotu tunnetaan nimellä orlov.
Orlov lähti samana vuonna keisarinna [[Katariina Suuri|Katariinan]] käskystä [[Livorno]]on [[Italia]]an viettelemään ja tuomaan Venäjälle prinsessa Tarakanovan, jota väitettiin keisarinna [[Elisabet (Venäjä)|Elisabetin]] ja kasakka [[Aleksei Razumovski]]n tyttäreksi ja jota pidettiin kruununtavoittelijana. Pidätettyään prinsessan, joka vangittiin Pietari-Paavalin linnoitukseen, Orlov vetäytyi eläkkeelle ja asettui Moskovaan. Siellä hän omistautui [[hevonen|hevosten]] jalostukselle ja risteytti hienoimman tunnetun kilpahevosrodun arabialaisesta, friisiläisestä ja englantilaisesta rodusta. Rotu tunnetaan nimellä [[Orlovravuri|orlov]].


Sodassa [[Napoleon]]ia vastaan [[1806]]–[[1807]], Orlov komensi viidennen piiriin militiaa, jonka hän aseisti ja varusti lähes kokonaan omalla kustannuksellaan. Hänen jälkeensä jäi viiden miljoonan ruplan omaisuus ja 30 000 [[maaorjuus|maaorjaa]].
Sodassa [[Napoleon]]ia vastaan [[1806]]–[[1807]] Orlov komensi viidennen piiriin militiaa, jonka hän aseisti ja varusti lähes kokonaan omalla kustannuksellaan. Hänen jälkeensä jäi viiden miljoonan ruplan omaisuus ja 30 000 [[maaorjuus|maaorjaa]].


{{DEFAULTSORT:Orlov, Aleksei}}
{{DEFAULTSORT:Orlov, Aleksei}}

Versio 29. joulukuuta 2008 kello 22.48

Kreivi Aleksei Grigorjevitš Orlov (17371808), Grigori Orlovin poika, Grigori Grigorjevitš Orlovin veli oli kyvykkäin Orlovin kreivillisestä suvusta. Palatsivallankumouksessa 1762 hän pidätti keisari Pietari III:n ja vangitsi tämän Ropšan palatsiin, jossa keisari surmattiin Orlovin valvonnassa. Kaappauksen jälkeen Orlov ylennettiin heti kenraalimajuriksi.

Orlov nimitettiin vuonna 1770 turkkilaisia vastaan lähetetyn laivaston komentajaksi. Hän voitti ylivoimaisen laivaston heinäkuussa Çeşmessä. Häviö johti osmanien valtakunnassa kreikkalaisten kapinaan, niin sanottuun Orlovin kapinaan, Peloponnesoksella ja Kreikan saariston valloitukseen. Aleksei Orlov sai voitoistaan lisänimen Tšemenski ja oikeuden käyttää kilvessään keisarillista vaakunaa.

Orlov lähti samana vuonna keisarinna Katariinan käskystä Livornoon Italiaan viettelemään ja tuomaan Venäjälle prinsessa Tarakanovan, jota väitettiin keisarinna Elisabetin ja kasakka Aleksei Razumovskin tyttäreksi ja jota pidettiin kruununtavoittelijana. Pidätettyään prinsessan, joka vangittiin Pietari-Paavalin linnoitukseen, Orlov vetäytyi eläkkeelle ja asettui Moskovaan. Siellä hän omistautui hevosten jalostukselle ja risteytti hienoimman tunnetun kilpahevosrodun arabialaisesta, friisiläisestä ja englantilaisesta rodusta. Rotu tunnetaan nimellä orlov.

Sodassa Napoleonia vastaan 18061807 Orlov komensi viidennen piiriin militiaa, jonka hän aseisti ja varusti lähes kokonaan omalla kustannuksellaan. Hänen jälkeensä jäi viiden miljoonan ruplan omaisuus ja 30 000 maaorjaa.