Ero sivun ”Ydinreaktio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ydinreaktio''' on prosessi, jossa [[atomi]]en [[atomiydin|atomiytimet]] hajoavat tai yhdistyvät. Ydinreaktioita ovat fissio ja fuusio sekä ytimen [[radioaktiivisuus|radioaktiivinen]] hajoaminen. Prosessi voi käynnistyä neutronipommituksesta. Ydinreaktio tuottaa runsaasti [[energia]]a, jonka takia sitä sovelletaan energiantuotannossa. Jos ydinreaktio ei ole hallittu, vapauttaa se erittäin nopeasti valtavia määriä energiaa. Tätä ominaisuutta hyödynnetään [[ydinase|ydinpommeissa]].
'''Ydinreaktio''' on prosessi, jossa [[atomi]]en [[atomiydin|ytimet]] hajoavat tai yhdistyvät. Ydinreaktioita ovat fissio ja fuusio sekä ytimen [[radioaktiivisuus|radioaktiivinen]] hajoaminen. Prosessi voi käynnistyä neutronipommituksesta. Ydinreaktio tuottaa runsaasti [[energia]]a, jonka takia sitä sovelletaan energiantuotannossa. Jos ydinreaktio ei ole hallittu, vapauttaa se erittäin nopeasti valtavia määriä energiaa. Tätä ominaisuutta hyödynnetään [[ydinase|ydinpommeissa]].


[[Fissio]]ssa raskas ydin hajoaa kahdeksi kevyemmäksi. Samassa vapautuu energiaa ja [[neutroni|neutroneita]], jotka jatkavat reaktiota. Fissiotuotteet ovat usein erittäin radioaktiivisia, ja ovat siksi ympäristöuhka. Fissiota käytetään nykyaikaisissa [[ydinvoimala|ydinvoimaloissa]].
[[Fissio]]ssa raskas ydin hajoaa kahdeksi kevyemmäksi. Samassa vapautuu energiaa ja [[neutroni|neutroneita]], jotka jatkavat reaktiota. Fissiotuotteet ovat usein erittäin radioaktiivisia, ja ovat siksi ympäristöuhka. Fissiota käytetään nykyaikaisissa [[ydinvoimala|ydinvoimaloissa]].

Versio 18. joulukuuta 2008 kello 17.03

Ydinreaktio on prosessi, jossa atomien ytimet hajoavat tai yhdistyvät. Ydinreaktioita ovat fissio ja fuusio sekä ytimen radioaktiivinen hajoaminen. Prosessi voi käynnistyä neutronipommituksesta. Ydinreaktio tuottaa runsaasti energiaa, jonka takia sitä sovelletaan energiantuotannossa. Jos ydinreaktio ei ole hallittu, vapauttaa se erittäin nopeasti valtavia määriä energiaa. Tätä ominaisuutta hyödynnetään ydinpommeissa.

Fissiossa raskas ydin hajoaa kahdeksi kevyemmäksi. Samassa vapautuu energiaa ja neutroneita, jotka jatkavat reaktiota. Fissiotuotteet ovat usein erittäin radioaktiivisia, ja ovat siksi ympäristöuhka. Fissiota käytetään nykyaikaisissa ydinvoimaloissa.

Fuusioreaktiossa kaksi kevyttä ydintä yhdistyy yhdeksi raskaammaksi vapauttaen energiaa ja neutroneita, jotka jatkavat reaktiota. Fuusiosta on kaavailtu tulevaisuuden energiaratkaisua, mutta laboratorio-oloissa ei ole pystytty toteuttamaan pitkää, hallittua fuusioreaktiota. Tähdet tuottavat energiaa vedyn fuusioreaktioissa.

Katso myös

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.