Ero sivun ”Telakka” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
538 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (|*)
 
Uivassa telakassa laiva ajetaan veteen upotetun telakkaponttoonin päälle. Telakkaponttoonista pumpataan vettä pois, jolloin telakka ja laiva nousevat ylöspäin. Uiva telakka on helppo siirtää.
 
[[Neuvostoliitto]] kehitti uivatelakkatekniikkaa erityisesti. Heidän merkittävin keksintönsä oli se että uivien telakoiden ponttooniosat ja myöhemmin myös kaikki rakenteet tehtiin raudoitetusta betonista. Rakentaminen nopeutui ja helpottui, lisäksi etuna oli betonin suuri huoltoystävällisyys: sitä ei tarvitse ruostesuojata tai yleensäkään maalata ja suomalaiset havaitsivat että ajan oloon betonin vesitiiviys vain parani. Tällaisen telakan romuttaminen tosin on äärimmäisen hankalaa tiheän raudoituksen johdosta.
 
Perinteiseen laivanrakennukseen kuuluivat edellä mainittujen telakkatyyppien lisäksi '''''varvit''''', joissa laivat pelkästään rakennettiin. Varvista laiva liu'utettiin suovalla liukastettua kaltevaa tasoa pitkin veteen perä edellä. [[Koiviston maalaiskunta|Koivistolaisessa]] laivanrakennusperinteessä alus liukui veteen kylki edellä. Tätä tekniikkaa käytettiin Suomessa vielä sodan jälkeen [[sotakorvaus|sotakorvauksiin]] kuuluneiden puualusten rakentamisessa.
1 659

muokkausta

Navigointivalikko