Ero sivun ”Jan Tschichold” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
wl
(wl)
'''Jan Tschichold''' ([[2. huhtikuuta]] [[1902]] [[Leipzig]], [[Saksa]] - [[11. elokuuta]] [[1974]] [[Locarno]], [[Sveitsi]]) oli [[saksa]]lainen [[typografia|typografi]] ja [[kirjainmuotoilija]].
 
Tschichold tunnetaan parhaiten vuonna 1929 julkaistusta kirjastaan ''Uusi typografia'' (''Die neue Typografie''), joka oli nykyaikaisen typografian julistus. Kirjassaan hän hyökkäsi modernismia edeltänyttä [[dekoratiivisuuskoriste|dekoratiivista]] kirjansuunnittelua vastaan, ja julisti 1900-luvun typografian pyrkivän [[funktionalismi|funktionaalisuuteen]]. Tähän kuului muun muassa ainoastaan [[groteski]]en [[fontti]]en käyttäminen ja symmetrisen muotoilun hylkääminen. Myöhemmissä kirjoituksissaan Tschichold kuitenkin otti etäisyyttä ''Uuden typografian'' sisältöön, ja osoitti ymmärtämystä esimerkiksi [[antiikva]]fonteille ja perinnetietoisuudelle.
 
Tschicholdin suunnittelemia fontteja ovat muun muassa ''Transit'' (1931), ''Saskia'' (1931), ''Zeus'' (1931) ja ''Sabon'' (1967). Vuonna 1945 Tschichold yhtenäisti englantilaisen [[Penguin Books]] -kustantamon kirjojen ulkoasun.

Navigointivalikko