Ero sivun ”Rostislav Holthoer” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
luokka
Rivi 14: Rivi 14:
{{DEFAULTSORT:Holthoer, Rotislav}}
{{DEFAULTSORT:Holthoer, Rotislav}}
[[Luokka:Suomalaiset arkeologit]]
[[Luokka:Suomalaiset arkeologit]]
[[Luokka:Suomalaiset professorit]]


[[sv:Rostislav Holthoer]]
[[sv:Rostislav Holthoer]]

Versio 2. joulukuuta 2008 kello 21.58

Rostislav Holthoer (29. heinäkuuta 193728. huhtikuuta 1997) oli suomalainen egyptologi.

Hän oli Helsingin yliopiston egyptologian dosentti vuodesta 1979 ja Uppsalan yliopiston egyptologian varsinainen professori vuodesta 1980. Holthoer oli Suomen ensimmäinen egyptologi. Hän tuli tunnetuksi taitavana tieteen popularisoijana. Monet muinaista Egyptiä käsittelevät lehtiartikkelit ja radioesitelmät ovat hänen tekemiään. Hän osallistui monen televisio-ohjelman tekemiseen ja kokosi alan näyttelyitä Suomessa.

Holthoerin erikoisalana oli muinaisen Egyptin arkikulttuuri. Hänen vuonna 1977 ilmestynyt väitöskirjansa käsitteli egyptiläistä keramiikkaa ja sen valmistusta. Vuosina 196166 hän oli arkeologijäsenenä mukana Pohjoismaiden ja Suomen Nubian-retkikunnissa.

Holthoer oli Suomen Egyptologisen Seuran perustaja ja sen puheenjohtaja vuodesta 1969. Hän osallistui muun muassa Kairon Egyptiläisen museon uudistusprojektiin Icomin johdolla vuonna 1979 ja faarao Tutankhamonin haudan esineistöä käsittelevään julkaisutoimintaan.

Vuonna 1978 Holthoer oli ensimmäisen Suomesta Egyptiin suuntautuneen arkeologiretkikunnan johtaja. Holthoerille myönnettiin 1982 valtion tiedonjulkistamispalkinto yhteistyöstä ohjaaja Heikki Partasen kanssa Ramses ja unet-elokuvan teossa. Vuonna 1991 Holthoer nimitettiin Suomen edustajaksi Nubian muinaismuistomerkkien pelastamista käsittelevään Unescon toimeenpanevaan komiteaan.

Aiheesta muualla