Ero sivun ”Arvid Adolf Etholén” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fr:Adolf Etolin
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Arvid Adolf Etholén
Rivi 34: Rivi 34:
[[fr:Adolf Etolin]]
[[fr:Adolf Etolin]]
[[ru:Этолин, Адольф Карлович]]
[[ru:Этолин, Адольф Карлович]]
[[sv:Arvid Adolf Etholén]]

Versio 17. marraskuuta 2008 kello 19.46

Arvid Adolf Etholén, kansainvälisesti tunnettu myös nimellä Adolf Etolin (ven. Адольф Карлович Этолин, Adolf Karlovitš Etolin) (9. tammikuuta 1798, Helsinki29. maaliskuuta 1876, Elimäki) oli suomalainen venäläis-amerikkalaista kauppakomppaniaa palvellut merenkulkija, tutkimusmatkailija, hallintovirkamies ja Venäjän Amerikan (Alaskan) kuvernööri.

Varhaisura

Arvid Adolf Etholén syntyi Helsingissä porvarisperheeseen ja valmistui keisarillisesta laivastoakatemiasta 1817. Hän siirtyi pian venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian palvelukseen ja teki mittavan elämäntyön Venäjän amerikkalaisissa siirtokunnissa ja Tyynellämerellä, jossa hän vietti kolme pitkää jaksoa, 18181824, 18261837 sekä 18401845.

Ensimmäisillä komennuksillaan hän toimi aluksen päällikkönä komppanian lukuisilla huolto-, hallinto- ja tutkimuspurjehduksilla pohjoisella Tyynellämerellä ja myös Havaijilla ("Sandwich-saarilla") ja etelämpänä Chileen saakka. Hän osallistui mm. Alaskan rannikkoa kartoittaneisiin retkikuntiin 18221823 ja toimi Alaskan kuvernöörin apulaisena ja varamiehenä 18321837.

Alaskan kuvernööri 1840–1845

Vuonna 1838 Pietarissa Etholén nimitettiin kauppakomppanian korkeimmaksi hallintovirkamieheksi, Venäjän Amerikan kuvernööriksi. Hän matkusti Etelä-Amerikan ympäri takaisin siirtokuntien pääkaupunkiin Alaskan Novoarkangelskiin (nykyisin Sitka) mukanaan seurue, johon kuului useita muita suomalaisia, mm. Etholénin tuore puoliso, luterilaisen seurakunnan papiksi värvätty Uno Cygnaeus sekä luonnontieteilijä Reinhold Ferdinand Sahlberg, joka toimi jonkin aikaa siirtokunnan lääkärinä.

Etholenin kuvernöörikausi Alaskassa 1840–1845 oli vielä venäläisen toiminnan laajenemisen aikaa. Uusia tukikohtia perustettiin ja Novoarkangelskiin rakennettiin julkisia rakennuksia, muun muassa protestanttinen kirkko. Etholén kävi aluekauppaa sekä brittiläisen Hudson Bay Companyn että yhdysvaltalaisten kanssa, joille hän myi venäläisten eteläisimmän tukikohdan Fort Rossin Kaliforniassa. Alkuasukkaisiin luotiin suhteita ja heidän elintapojaan muovattiin kulttuuri-imperialismin hengessä. Kauppakomppanian alkuperäinen toimiala, turkiskauppa, oli kuitenkin jo kuihtumassa riistakantojen romahdettua.

Kuvernöörikauden jälkeen Etholén toimi Pietarissa kauppakomppanian johtokunnassa 18461859.

Kansatieteellinen keräilijä

Matkoillaan Etholén kokosi merkittäviä kansatieteellisiä kokoelmia Alaskasta, Aleuteilta ja Tyynenmeren saarilta. Ensimmäinen Turun akatemialle lahjoitettu kokoelma tuhoutui kuitenkin jo Turun palossa 1827. Palattuaan lopullisesti Eurooppaan Etholén lahjoitti toisen kokoelman Helsingin yliopistoon. Tämä kansainvälisesti merkittävä, Etholénin etnografisena Alaska-kokoelmana tunnettu esineistö kuuluu nykyisin Kansallismuseolle ja osia siitä on näytteillä Kulttuurien museossa Helsingissä.

Huomionosoituksia

Erotessaan laivastosta Etholén ylennettiin kontra-amiraaliksi 1847. Suku aateloitiin Suomessa 1856. Alaskassa Alexanderin saaristossa sijaitseva Etolin Island -saari on nimetty Etholénin mukaan, niin myös niemi Kuriilien Urup-saarella, niemi ja lahti Nunivak-saarella Yukonjoen suiston edustalla sekä Etolin street -katu Sitkan kaupungissa.

Lähteet