Ero sivun ”Sandia National Laboratories” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''Sandia National Laboratories''' on Yhdysvaltain Energiaministeriön alainen ydinaselaboratorio, jonka pääyksikkö sijaitsee Albuquerquessa, Uudessa Meksikossa, ja toinen yksikkö...
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 42: Rivi 42:


[[Luokka: Ydinaseet]]
[[Luokka: Ydinase]]


[[de:Sandia National Laboratories]]
[[de:Sandia National Laboratories]]

Versio 17. marraskuuta 2008 kello 15.37

Sandia National Laboratories on Yhdysvaltain Energiaministeriön alainen ydinaselaboratorio, jonka pääyksikkö sijaitsee Albuquerquessa, Uudessa Meksikossa, ja toinen yksikkö Livermoressa, Kaliforniassa. Sandia on erikoistunut ydinaseiden sytyttimiin ja turvalaitteisiin, mutta on supertietokonetekniikan johtavia toimijoita. Laboratorio sai alkunsa Manhattan ohjelman D-disioonan nimellä heinäkuussa 1945.

Hallinto

Sandiaa hallinnoi Sandia Corporation, jonka omistaa Lockheed Martin. Hallinto siirtyi jo 1949 Kalifornian yliopistolta yritykselle, tuolloin ATT:n tytäryhtiölle. Kansallisen laboratorion statuksen se sai 1979.

Vuonna 1998 laboratorion budjetti oli 1,36 miljardia dollaria, josta 47% kohdistui aseohjelmiin, 16% energiaministeriön ohjelmiin (ml. aseohjelmat), 9% ydinaseiden leviämisen estämiseen, 28% energia- ja ympäristöohjelmiin.

Vuonna 1998 sen työvoima oli 7500 henkilöä.

Tiedosto:Sandia-Vela-test.gif
Ensimmäisen Vela satelliitintesti

References


Aiheesta muualla