Ero sivun ”Rata-arvo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Amirobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fa:عناصر مداری
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 45: Rivi 45:
[[bn:কক্ষপথের রাশি]]
[[bn:কক্ষপথের রাশি]]
[[ca:Elements orbitals]]
[[ca:Elements orbitals]]
[[cs:Elementy dráhy]]
[[da:Baneparameter]]
[[da:Baneparameter]]
[[de:Bahnelement]]
[[de:Bahnelement]]
Rivi 55: Rivi 56:
[[pl:TLE]]
[[pl:TLE]]
[[ru:Орбитальные элементы]]
[[ru:Орбитальные элементы]]
[[sk:Elementy dráhy]]
[[sl:Elementi tira]]
[[sl:Elementi tira]]
[[sv:Banelement]]
[[sv:Banelement]]

Versio 14. marraskuuta 2008 kello 23.30

Rata-arvot eli rataelementit määrittävät yksikäsitteisesti taivaankappaleen sijainnin tiettynä ajankohtana ellipsiradalla tai vastaavalla. On vakiintunut käytäntö ilmoittaa tietyt rataelementit, joista voidaan laskea kappaleen paikka tiettynä ajankohtana eli eepokkina. "Puhtaat" taivaankappaleiden radat ovat ympyröitä, ellipsejä, paraabeleja, hyperbelejä tai suoria viivoja. Käytännössä kappaleiden radat ovat ajan mukana muuttuvia, jolloin rataelementit on laskettava monimutkaisilla yhtälöillä, jotka antavat rataelementit jonkin ajanhetken ympäristössä. Näitä kutsutaan radan oskuloiviksi elementeiksi.

Periaatteessa rataelementit ovat siis vakioita, mutta muiden planeettojen, tähtien, kuiden tms. aiheuttamat häiriöt muuttavat niitä. Vain tietyt ellipsiradat ovat aurinkokunnassa pitkillä, miljardien vuosien ajanjaksoilla, suhteellisen vakaita.

Ratatilavektorit

Kappaleen rata voidaan ilmaista ilmoittamalla sen paikka- ja nopeusvektorit jollakin mielivaltaisella ajanhetkellä. Rataliikkeen energian lisäksi myös rataan liittyvä kulmamomentti on säilyvä suure.

  • t = eepokki (aika)
  • r = paikkavektori (x,y,z)
  • v = nopeusvektori (vx,vy,vz)
  • h = rxv eli erityinen suhteellinen kulmamomentti

Keplerin rataelementit eli elliptiset rataelementit

Tavallisimmin taivaankappaleen rataa kuvataan ns. elliptisillä rataelementeillä. Periaatteessa muitakin vastaavia kuuden vakion yhdistelmiä on olemassa (mm. Delaunayn rataelementit), mutta elliptisten elementtien geometrinen havainnollisuus tekee niistä verrattoman käytännöillisiä. Elliptiset elementit ovat

Näistä kaksi ensimmäistä (a ja e) määräävät radan muodon, kolme seuraavaa (i, Ω ja ω) kiinnittävät sen suunnan avaruudessa ja viimeinen (M) asettaa kappaleen oikeaan kohtaan ratakäyrälle. Perihelin argumentin sijasta käytetään joskus perihelin pituutta ja keskianomalian sijasta kappaleen sijainti radalla voidaan ilmaista myös periheliajan tai keskilongitudin avulla.

Muita rataan liittyviä suureita

Katso myös