Ero sivun ”Kofun” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
FlaBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: it:Kofun
MelancholieBot (keskustelu | muokkaukset)
p roboto: de:Kofun estas artikolo leginda
Rivi 13: Rivi 13:


[[cs:Kofun]]
[[cs:Kofun]]
[[de:Kofun]]
[[de:Kofun]] {{Link GA|de}}
[[en:Kofun]]
[[en:Kofun]]
[[es:Kofun]]
[[es:Kofun]]

Versio 12. marraskuuta 2008 kello 18.48

Sakin kofun-ryhmä ja Heijō-palatsin alue Narassa.
Ishibutain kofun, Soga no Umakon hauta Asukassa.

Kofun (jap. 古墳) tarkoittaa 200–600-luvuilla rakennettuja megaliittisia hautoja tai tumuluksia Japanissa. Ne ovat antaneet nimen Japanin historian Kofun-kaudelle. Suurin osa kofuneista on avaimenreiän muotoisia kumpuja, lähes ainutlaatuisia munaiselle Japanille. Kofuneiden päälle ja ympärille asetettiin niitä suojaamaan ja rajamaan haniwa-terrakottaveistoksia.

Kofuneiden koot vaihtelevat muutamien metrien kokoisista kummuista yli 400 metriin. Suurin kofun on Daisen kofun Sakaissa Osakan prefektuurissa. Sen on sanottu olevan keisari Nintokun hauta. Vuonna 1972 Asukasta löydetty ryöstämätön Takamatsuzukan kofun paljasti joitakin yksityiskohtia. Kofunin sisälle oli maalattu värikkäitä kuvia, jotka esittävät hovia tai tähtikuvioita. Kiviarkku oli laitettu hautakammioon ja esineitä, miekkoja ja pronssipeilejä, asetettu siihen ja sen ulkopuolelle.

Vanhimman japanilaisen kofunin on sanottu olevan Hokenoyaman kofun Sakuraissa 200-luvulta. Avaimenreiän muotoisten kofuneiden rakentaminen levisi koko maan alueelle Yamatosta (Tōhokua lukuun ottamatta) 400-luvulla. Kofuneiden leviämisen uskotaan todistavan Yamaton hovin ekspansiosta, mutta joidenkin mukaan se liittyy yksinkertaisesti kulttuurin leviämiseen eikä sillä ole juuri poliittista merkitystä. Kofuneita rakennettiin myös 400-luvulla Gayassa Korean eteläosassa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kofun

Malline:Link GA