Ero sivun ”Polygeeninen ominaisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
p (l)
p (→‎Esimerkki: hups)
 
==Esimerkki==
Tavallinen esimerkki polymeerisestä ominaisuudesta on [[kasvi]]n [[pituus]]. Jos kasvinEsimerkkikasvin pituuteen vaikuttaa vain kaksi eri [[lokus|lokuksissa]] olevaa polygeenia (A ja B) eli kaksi alleeliparia (Al, Ap ja Bl, Bp). Näistä Al ja Bl ovat lyhytkasvuisuuden ja Ap ja Bp pitkäkasvuisuuden alleeleja. Yksilö AlAlBlBl on noin 40 senttimetriä pitkä. Se edustaa lajin lyhintä tyyppiä. Ap ja Bp lisäävät yksilön 40 senttimetrin peruuspitutta kymmenellä sentillä. Näin yksilöt, joiden perimä on ApApBpBp ovat 80 senttimetrin mittaisia, ja pisimpiä lajissaan.
 
Kun kaksi ääripään tyyppiä risteytetään keskenään, ovat kaikki ensimmäisen polven yksilöt perimältään AlApBlBp, jotka kaikki edustavat keskiarvotyyppiä, eli ovat 60 senttimetriä pitkiä. Kun kaksi ensimmäisen polven yksilöä risteytetään, voidaan niiden jälkeläiset ryhmitellä viiteen eri pituusluokkaan. Jälkeläiset muodostavat ominaisuuksiltaan normaalin muuntelukäyrän eli [[Gaussin käyrä]]n, jossa kummankin pään äärityyppejä on enitenvähiten ja ensimmäisen polven kaltaisia keskiarvotyyppejä eniten.
 
Jos pituuskasvuun vaikuttavia geenejä olisi enemmän kuin kaksi, kuten todellisuudessa useimmiten on, olisi pituusluokkia vielä enemmän ja pituus muuntelisi vielä liukuvammin. Toki myös ympäristötekijät vaikuttavat kasvin kasvuun ja tasoittavat perimästä aiheutuneita eroja pituuskasvussa. Tyypillistä kvantitatiivisille ominaisuuksille kuitenkin on, että niiden yleisyyttä kuvaa Gaussin käyrä.
30 308

muokkausta

Navigointivalikko