Ero sivun ”Túpac Amaru” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
22 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
p
w
p (Botti lisäsi: ko:투팍 아마루)
p (w)
'''Túpac Amaru''' ({{k-qu|Tupaq Amaru}}, k. [[24. syyskuuta]] [[1572]]) on [[Peru]]n [[inkat|inkojen]] viimeinen johtaja. Hän oli viimeisen inkakeisarin [[Manco Inca Yupanqui]]n poika.
 
Manco Inca Yupanquin kuoleman jälkeen [[Sapa Inca]]ksi nousi Túpac Amarun vanhempi veli [[Titu Cusi]]. Túpac Amarusta tuli pappi ja isänsä ruumiin vartija. Titu Cusi kuoli 1570 ja inkat uskoivat espanjalaisten [[Vilcabamba]]an lähettämien [[lähetystyö|lähetyssaarnaajien]] myrkyttäneen hänet. Lähetyssaarnaajat tapettiin ja rajat espanjalaisten hallitseman Perun kanssa suljettiin. Espanjalaiset eivät tienneet Sapa Incan kuolemasta ja lähettivät kaksi lähettilästä jatkamaan neuvotteluja. Molemmat tapettiin inkakapteenin käskystä.
 
Lähettiläiden murhasta suuttunut uusi [[varakuningas]] [[Francisco de Toledo]] piti tätä oikeutuksena sodalle, ja päätti valloittaa Vilcabamban. Hän julisti sodan 14. huhtikuuta 1572 ja kahdessa viikossa espanjalaiset valloittivat rajalla sijainneen sillan, josta Toledo eteni armeijoineen.
 
1. kesäkuuta käytiin ensimmäinen taistelu Vilcabamban laaksossa. Inkat hyökkäsivät, vaikka olivatkin vain kevyesti varustautuneet ja yrittivät liittolaisineen murtaa piirityksen. 23. kesäkuuta Huayna Pucarán linnoitus antautui tykistötulelle. Inkat päättivät hylätä viimeisen kaupunkinsa ja vetäytyä viidakkoon. Kun espanjalaiset saapuivat seuraavana päivänä Vilcabambaan, se oli autio ja tuhottu.
6 478

muokkausta

Navigointivalikko