Ero sivun ”John Rosenbröijer” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
"Krohn" voisi jo lakata tekemästä virheitä artikkeleihin
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Rosenboijer.jpg|thumb|150px|John Villiam Rosenböijer]]
[[Kuva:Rosenboijer.jpg|thumb|150px|John Villiam Rosenböijer]]
'''John (Jack) Villiam [[Rosenbröijer]]'''<ref name="adels">''[[Finlands ridderskaps och adels kalender]]'' 1956, sivut 357, 358</ref> ([[18. tammikuuta]] [[1887]] [[Sauvo]] – [[24. kesäkuuta]] [[1955]]) oli suomalainen jääkärieverstiluutnantti. Hänen vanhempansa olivat liikennetarkastaja Carl Hjalmar Rosenbröijer ja Sarah Jane Barritt.<ref name="adels" /> Hänet vihittiin avioliittoon vuonna 1925 Freja Irene Maria Havon kanssa.<ref name="adels" />
'''John (Jack) Villiam Rosenbröijer'''<ref name="adels">''Finlands ridderskaps och adels kalender'' 1956, sivut 357, 358</ref> ([[18. tammikuuta]] [[1887]] [[Sauvo]] – [[24. kesäkuuta]] [[1955]]) oli suomalainen jääkärieverstiluutnantti. Hänen vanhempansa olivat liikennetarkastaja Carl Hjalmar Rosenbröijer ja Sarah Jane Barritt.<ref name="adels" /> Hänet vihittiin avioliittoon vuonna 1925 Freja Irene Maria Havon kanssa.<ref name="adels" />


==Opinnot==
==Opinnot==
Hän kirjoitti ylioppilaaksi [[Kokkolan ruotsalainen yhteiskoulu|Kokkolan ruotsalaisesta yhteiskoulusta]] vuonna 1909 ja liittyi [[Nylands Nation|Uusmaalaiseen osakuntaan]]. Opintojaan hän jatkoi [[Helsingin yliopisto]]n [[Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta|lainopillisessa tiedekunnassa]] vuosina 1912 - 1914. Opintojensa jälkeen hän toimi ensin vuosina 1909 - 1911 virkamiehenä [[Suomen pankki|Suomen pankin]] Vaasan konttorissa ja vuosina 1913 - 1914 [[Pohjoismaiden yhdyspankki|Pohjoismaiden yhdyspankin]] Helsingin konttorissa.
Rosenbröijer kirjoitti ylioppilaaksi [[Kokkolan ruotsalainen yhteiskoulu|Kokkolan ruotsalaisesta yhteiskoulusta]] vuonna 1909 ja liittyi [[Nylands Nation|Uusmaalaiseen osakuntaan]]. Hän jatkoi opintoja [[Helsingin yliopisto]]n [[Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta|lainopillisessa tiedekunnassa]] vuosina 1912–1914. Opintojensa jälkeen hän toimi ensin vuosina 1909–1911 virkamiehenä [[Suomen pankki|Suomen pankin]] Vaasan konttorissa ja vuosina 1913–1914 [[Pohjoismaiden yhdyspankki|Pohjoismaiden yhdyspankin]] Helsingin konttorissa.


== Sotilasura ==
== Sotilasura ==
===Jääkäriaika===
===Jääkäriaika===
[[Kuva:JP27 kkkomp.jpg|thumb|300px|Jääkäripataljoona 27:n konekiväärikomppania.]]
[[Kuva:JP27 kkkomp.jpg|thumb|300px|Jääkäripataljoona 27:n konekiväärikomppania.]]
Hän liittyi yhtenä ensimmäisten vapaaehtoisten joukkoon, joiden päämääränä oli Saksassa sotilaskoulutusta antava [[Lockstedtin harjoitusjoukko|Pfadfinder-kurssi]], joka järjestettiin Pohjois-Saksassa sijaitsevalla [[Lockstedter Lager]]in harjoitusalueella. Leirille hän ilmoittautui 25. helmikuuta 1915. Hänet sijoitettiin joukon 1. komppaniaan, josta hänet siirrettiin myöhemmin muodostettuun Jääkäripataljoona 27:ään, jossa hänet sijoitettiin 10. syyskuuta 1915 pataljoona 1. konekiväärikomppaniaan. Hän otti osaa taisteluihin [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäisessä maailmansodassa]] Saksan itärintamalla [[Misse]]-joella, [[Riianlahti|Riianlahdella]] ja Ekkau-Kekkaussa sekä [[Aa-joki|Aa-joella]].
Rosenbröijer liittyi yhtenä ensimmäisten vapaaehtoisten joukkoon, joiden päämääränä oli Saksassa sotilaskoulutusta antava [[Lockstedtin harjoitusjoukko|Pfadfinder-kurssi]], joka järjestettiin Pohjois-Saksassa sijaitsevalla [[Lockstedter Lager]]in harjoitusalueella. Leirille hän ilmoittautui 25. helmikuuta 1915. Hänet sijoitettiin joukon 1. komppaniaan, josta hänet siirrettiin myöhemmin muodostettuun Jääkäripataljoona 27:ään, jossa hänet sijoitettiin 10. syyskuuta 1915 pataljoona 1. konekiväärikomppaniaan. Hän otti osaa taisteluihin [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäisessä maailmansodassa]] Saksan itärintamalla [[Misse]]-joella, [[Riianlahti|Riianlahdella]] ja Ekkau-Kekkaussa sekä [[Aa-joki|Aa-joella]].


===[[Suomen sisällissota]]===
===[[Suomen sisällissota]]===
Hän astui Suomen armeijan palvelukseen 11. helmikuuta 1918 luutnantiksi ylennettynä ja saapui Suomeen (Vaasaan) 25. helmikuuta 1918 jääkärien pääjoukon mukana. Hänet sijoitettiin Suomen valkoiseen armeijaan joukkueenjohtajaksi 1. Jääkärirykmentin [[2. jääkäripataljoona]]n konekiväärikomppaniaan. Hänet siirrettiin edellä mainitun komppanian päälliköksi 23. maaliskuuta 1918. Hän otti osaa sisällissodan taisteluihin Lempäälässä, Kämärän aseman seudulla ja Viipurissa.
Rosenbröijer astui Suomen armeijan palvelukseen 11. helmikuuta 1918 luutnantiksi ylennettynä ja saapui Suomeen (Vaasaan) 25. helmikuuta 1918 jääkärien pääjoukon mukana. Hänet sijoitettiin Suomen valkoiseen armeijaan joukkueenjohtajaksi 1. jääkärirykmentin [[2. jääkäripataljoona]]n konekiväärikomppaniaan. Hänet siirrettiin edellä mainitun komppanian päälliköksi 23. maaliskuuta 1918. Hän otti osaa sisällissodan taisteluihin Lempäälässä, Kämärän aseman seudulla ja Viipurissa.


===Sisällissodan jälkeinen aika===
===Sisällissodan jälkeinen aika===
Hänet komennettiin sisällissodan jälkeen Suomen valkoiseen kaartiin, jossa hän toimi 2. konekiväärikomppanian päällikkönä ja samalla rykmentin aseupseerina. Hänet siirrettiin 8. lokakuuta 1919 alkaen Asevarikko 1:n ja 4. elokuuta 1922 Asevarikko 2:n päälliköksi.
Rosenbröijer komennettiin sisällissodan jälkeen Suomen valkoiseen kaartiin, jossa hän toimi 2. konekiväärikomppanian päällikkönä ja samalla rykmentin aseupseerina. Hänet siirrettiin 8. lokakuuta 1919 alkaen Asevarikko 1:n ja 4. elokuuta 1922 Asevarikko 2:n päälliköksi.


===Talvi- ja jatkosota===
===Talvi- ja jatkosota===
Hän toimi talvisodan aikana hän toimi ampumatarvikevarikko 5:n päällikkönä ja lataamon johtajana Jepualla. Välirauhan aikana hän toimi samoissa tehtävissä, mutta siirrettiin myöhemmin Asevarikko 1:n päälliköksi. Jatkosodassa hänet komennettiin Karjalan kannakselle keräämään ja toimittamaan kotirintamalle sotasaalista elokuussa 1941, jonka jälkeen hän palasi Asevarikko 1:n päälliköksi. Vuonna 1943 hänet komennettiin Asekoulun johtajaksi, jossa tehtävässä hän oli aina sodan loppuun saakka, jolloin siirtyi viljelemään maata omistamallaan tilalla Porvoon maalaiskunnassa. Hänet haudattiin Helsingin [[Hietaniemen hautausmaa]]lle.
Rosenbröijer toimi talvisodan aikana ampumatarvikevarikko 5:n päällikkönä ja lataamon johtajana Jepualla. Välirauhan aikana hän toimi samoissa tehtävissä, mutta siirrettiin myöhemmin Asevarikko 1:n päälliköksi. Jatkosodassa hänet komennettiin Karjalan kannakselle keräämään ja toimittamaan kotirintamalle sotasaalista elokuussa 1941, jonka jälkeen hän palasi Asevarikko 1:n päälliköksi. Vuonna 1943 hänet komennettiin Asekoulun johtajaksi, jossa tehtävässä hän oli aina sodan loppuun saakka, jolloin siirtyi viljelemään maata omistamalleen tilalle Porvoon maalaiskuntaan. Hänet on haudattu Helsingin [[Hietaniemen hautausmaa]]lle.


==Ylennykset ja kunniamerkit==
==Ylennykset ja kunniamerkit==

Versio 6. marraskuuta 2008 kello 09.30

John Villiam Rosenböijer

John (Jack) Villiam Rosenbröijer[1] (18. tammikuuta 1887 Sauvo24. kesäkuuta 1955) oli suomalainen jääkärieverstiluutnantti. Hänen vanhempansa olivat liikennetarkastaja Carl Hjalmar Rosenbröijer ja Sarah Jane Barritt.[1] Hänet vihittiin avioliittoon vuonna 1925 Freja Irene Maria Havon kanssa.[1]

Opinnot

Rosenbröijer kirjoitti ylioppilaaksi Kokkolan ruotsalaisesta yhteiskoulusta vuonna 1909 ja liittyi Uusmaalaiseen osakuntaan. Hän jatkoi opintoja Helsingin yliopiston lainopillisessa tiedekunnassa vuosina 1912–1914. Opintojensa jälkeen hän toimi ensin vuosina 1909–1911 virkamiehenä Suomen pankin Vaasan konttorissa ja vuosina 1913–1914 Pohjoismaiden yhdyspankin Helsingin konttorissa.

Sotilasura

Jääkäriaika

Jääkäripataljoona 27:n konekiväärikomppania.

Rosenbröijer liittyi yhtenä ensimmäisten vapaaehtoisten joukkoon, joiden päämääränä oli Saksassa sotilaskoulutusta antava Pfadfinder-kurssi, joka järjestettiin Pohjois-Saksassa sijaitsevalla Lockstedter Lagerin harjoitusalueella. Leirille hän ilmoittautui 25. helmikuuta 1915. Hänet sijoitettiin joukon 1. komppaniaan, josta hänet siirrettiin myöhemmin muodostettuun Jääkäripataljoona 27:ään, jossa hänet sijoitettiin 10. syyskuuta 1915 pataljoona 1. konekiväärikomppaniaan. Hän otti osaa taisteluihin ensimmäisessä maailmansodassa Saksan itärintamalla Misse-joella, Riianlahdella ja Ekkau-Kekkaussa sekä Aa-joella.

Suomen sisällissota

Rosenbröijer astui Suomen armeijan palvelukseen 11. helmikuuta 1918 luutnantiksi ylennettynä ja saapui Suomeen (Vaasaan) 25. helmikuuta 1918 jääkärien pääjoukon mukana. Hänet sijoitettiin Suomen valkoiseen armeijaan joukkueenjohtajaksi 1. jääkärirykmentin 2. jääkäripataljoonan konekiväärikomppaniaan. Hänet siirrettiin edellä mainitun komppanian päälliköksi 23. maaliskuuta 1918. Hän otti osaa sisällissodan taisteluihin Lempäälässä, Kämärän aseman seudulla ja Viipurissa.

Sisällissodan jälkeinen aika

Rosenbröijer komennettiin sisällissodan jälkeen Suomen valkoiseen kaartiin, jossa hän toimi 2. konekiväärikomppanian päällikkönä ja samalla rykmentin aseupseerina. Hänet siirrettiin 8. lokakuuta 1919 alkaen Asevarikko 1:n ja 4. elokuuta 1922 Asevarikko 2:n päälliköksi.

Talvi- ja jatkosota

Rosenbröijer toimi talvisodan aikana ampumatarvikevarikko 5:n päällikkönä ja lataamon johtajana Jepualla. Välirauhan aikana hän toimi samoissa tehtävissä, mutta siirrettiin myöhemmin Asevarikko 1:n päälliköksi. Jatkosodassa hänet komennettiin Karjalan kannakselle keräämään ja toimittamaan kotirintamalle sotasaalista elokuussa 1941, jonka jälkeen hän palasi Asevarikko 1:n päälliköksi. Vuonna 1943 hänet komennettiin Asekoulun johtajaksi, jossa tehtävässä hän oli aina sodan loppuun saakka, jolloin siirtyi viljelemään maata omistamalleen tilalle Porvoon maalaiskuntaan. Hänet on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

Ylennykset ja kunniamerkit

Ylennykset Jääkärimerkki Kunniamerkit
  • Hilfsgruppenführer 11. toukokuuta 1916
  • Gewehrführer 18. heinäkuuta 1917
  • Luutnantti 11. helmikuuta 1918
  • Kapteeni 16. toukokuuta 1919
  • Majuri 6. joulukuuta 1922
  • Everstiluutnantti 1939

Tiedosto:Jaakariristi slide0637 image002.gif

  • Vapaudenristi 2. lk.
  • Vapaudenristi 3. lk. (1918 ja 1940)
  • Vapaudenristi 4. lk. miekkojen kera
  • Vapaussodan muistomitali soljen kera
  • Talvisodan muistomitali
  • Jatkosodan muistomitali
  • Jääkärimerkki
  • Saksan haavittumismerkki
  • Saksan maailmansotaan osallistuneiden kunniaristi

Lähteet

  • Puolustusministeriön Sotahistoriallisen toimiston julkaisuja IV, Suomen jääkärien elämäkerrasto, WSOY Porvoo 1938.
  • Sotatieteen Laitoksen Julkaisuja XIV, Suomen jääkärien elämäkerrasto 1975, Vaasa 1975 ISBN 951-99046-8-9.

Viitteet

  1. a b c Finlands ridderskaps och adels kalender 1956, sivut 357, 358