Ero sivun ”Taksvärkki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
Nykyään taksvärkki-sanaa käytetään koululaisten vuosittaisesta kampanjasta, jolla kerätään rahaa kehitysyhteistyöhön. Ns. taksvärkkipäivänä keräykseen osallistuvat koululaiset työskentelevät päivän ajan koulun ulkopuolella ja lahjoittavat työnsä tuoton keräykselle.
===Taksvärkkiliike ja keräystoiminta===
Taksvärkkiliike sai alkunsa [[Ruotsi]]ssa vuonna 1961, kun opiskelijat halusivat kunnioittaa lento-onnettomuudessa menehtyneen YK:n pääsihteeri [[Dag Hammarskjöld]]in muistoa. Rauhan rakentajana ja maailmanlaajuisen yhteisvastuun puolestapuhujana tunnetun Hammaskjöldin muistoksi perustettiin keräys, "en dag för Dag" (suomeksi: päivä Dagia - Dag Hammarskjöldiä - varten). Pian Taksvärkki levisileMoivisi myös muihin Pohjoismaihin. Suomessa nimi otettiin päivätöiden historiasta.
 
Suomeen keräys ennätti vuonna [[1967]], jolloin koululais- ja opiskelijajärjestöt keräsivät rahaa Peruun. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana keräystä olivat järjestämässä koululaiset ja opiskelijat, sen jälkeen mukaan tulivat muut Taksvärkin nykyiset jäsenjärjestöt, muun muassa kirkko ja eri palkansaajajärjestöt. Nykyään suuri osa Suomen koululaisista, opiskelijoista ja palkansaajista on suoraan tai välillisesti mukana Taksvärkki ry:n toiminnassa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko