Ero sivun ”Valaistus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 581 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
+
(+)
__notoc__
'''Valaistus''' käsittää keinotekoiset valonlähteet kuten [[lamppu|lamput]] ja sisätiloihin tulevan [[aurinko|päivänvalon]]. Päivänvaloa käytetään usein pääasiallisena valonlähteenä päivisin. Valaistukseen kuluu merkittävä osa koko maailman energian tuotannosta. Keinotekoinen valaistus toteutetaan nykyään yleisimmin [[sähkö]]llä, kun aiemmin siihen on käytetty [[kaasu]]a, [[öljy]]ä tai [[kynttilä|kynttilöitä]], jotka yhä ovat käytössä joissain tilanteissa. Oikeanlaisella valaistuksella voidaan parantaa esimerkiksi työtehoa tai luoda tunnelmaa. Sisävalaistus on olennainen osa [[sisustus]]ta.
[[Kuva:lamp2.jpg|thumb|200px|right|Seinävalaisin]]
'''Valaistus''' käsittää keinotekoiset valonlähteet kuten [[lamppu|lamput]] ja sisätiloihin tulevan [[aurinko|päivänvalon]]. Päivänvaloa käytetään usein pääasiallisena valonlähteenä päivisin. Valaistukseen kuluu merkittävä osa koko maailman energian tuotannosta. Keinotekoinen valaistus toteutetaan nykyään yleisimmin [[sähkö]]llä, kun aiemmin siihen on käytetty [[kaasu]]a, [[öljy]]ä tai [[kynttilä|kynttilöitä]], jotka yhä ovat käytössä joissain tilanteissa. Suomessa [[päre]] oli maaseudulla yleinen valaistusneuvo aina 1800-luvun lopulle saakka.<ref>http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Perinnerakennuss/</ref> Oikeanlaisella valaistuksella voidaan parantaa esimerkiksi työtehoa tai luoda tunnelmaa. Sisävalaistus on olennainen osa [[sisustus]]ta. Valaistus voidaan luokitella käyttötarkoituksen mukaan joko yleis-, kohde- tai työvalaistukseksi.
 
==Valaisimet==
[[Valaisin|Valaisimia]] on saatavilla moniin eri tarkoituksiin ja tyyleihin. Jotkut ovat hyvin pelkistettyjä ja yksinkertaisia, kun taas toiset ovat jo itsessään taideteoksia. Valaisimissa voidaan käyttää lähes mitä tahansa materiaaleja, kunhan ne ovat lämmön kestäviä ja täyttävät turvallisuusmääräykset.
 
'''Valaistustyyppejä:'''
 
* Työvalaistus on tarkoitettu esimerkiksi lukemiseen tai materiaalien tutkimiseen, ja edellyttää noin 1500 [[luksi]]n voimakkuutta.
* Korostava valaistus on pääasiassa tarkoitettu sisustukseen, ja sen tarkoituksena on valaista kuvia, kasveja tai muita sisustuksen elementtejä.
* Yleisvalaistus on yleensä sjoitettu kattoon ja sen tarkoituksena on luoda tilaan riittävä valaistus normaaleihin toimiin.
 
==Viitteet==
<references/>
 
==Katso myös==
* [[Spektri]]
* [[Valaistusvoimakkuus]]
* [[3D-grafiikka]]
* [[Kaamosmasennus]]
* [[Valosaaste]]
 
==Aiheesta muualla==
===Suomeksi===
* [http://www.tyosuojelu.fi/fi/valaistus Työsuojelupiiri]
* [http://www.apteekkariliitto.fi/asiakkaille/terveydeksilehti/Sivut/Hyv%C3%A4%20valaistus%20kohentaa%20el%C3%A4m%C3%A4nlaatua.aspx Suomen apteekkariliitto - Hyvä valaistus kohentaa elämänlaatua ]
 
===Englanniksi===
* [http://www.lightingmanual.com Lighting Manual]
* [http://www.iesna.org/ Illuminating Engineering Society of North America] official Web site
* [http://www.enlighter.org/ ENLIGHTER.ORG] online Lighting Design magazine
* [http://www.newbuildings.org/ALG.htm IESNA Advanced Lighting Guidelines]
* [http://www.lrc.rpi.edu/ Lighting Research Center @ Rensselaer Polytechnic Institute]
* [http://www.homeenergy.org/archive/hem.dis.anl.gov/eehem/97/970109.html Shedding Light on Home Lighting Use by Lyle Tribwell (Home Energy magazine online)]
* [http://www.lighting-bible.com/ Lighting Bible] - An Encyclopedia of Lighting, guides, how to's, directions and suggestions of lighting your house and garden.
* [http://www.stagelink.com/resources/Web-Resources/Lighting/index.html Stagelink - Listing of theatre lighting web resources]
* [http://www.americanlightingassoc.com/ American Lighting Association]
* [http://www.modbs.co.uk/news/fullstory.php/aid/2457/Moving_beyond_indifferent_lighting__.html Professor Peter Boyce looks at the effects of poor lighting]
 
[[Luokka:Valo]]
6 536

muokkausta

Navigointivalikko