Ero sivun ”Iridium (yritys)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Usp (keskustelu | muokkaukset)
w
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tämä artikkeli| kuvaa satelliittipuhelinoperaattoria nimeltä Iridium. [[Iridium]] on myös alkuaine.}}
{{Tämä artikkeli| kuvaa satelliittipuhelinoperaattoria nimeltä Iridium. [[Iridium]] on myös alkuaine.}}
[[Kuva:Iriudium logo.png|frame|Iridiumin logo]]
[[Kuva:Iriudium logo.png|frame|Iridiumin logo]]
'''Iridium Satellite LLC''' on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] yritys, joka tarjoaa satelliittipuheluratkaisuja.
'''Iridium Satellite LLC''' on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[satelliittipuhelin]]verkkooperaattori. Iridiumilla viitataan myös tähän satelliittilaivastoon.


==Järjestelmä==
==Järjestelmä==

Versio 24. lokakuuta 2008 kello 12.30

Tämä artikkeli kuvaa satelliittipuhelinoperaattoria nimeltä Iridium. Iridium on myös alkuaine.
Iridiumin logo

Iridium Satellite LLC on yhdysvaltalainen satelliittipuhelinverkkooperaattori. Iridiumilla viitataan myös tähän satelliittilaivastoon.

Järjestelmä

Iridium-järjestelmä perustuu 66:een LEO-kiertoradoilla, yli 700 kilometriä Maan pinnan yläpuolella, Maata kiertävään aktiiviseen satelliittiin ja varasatelliitteihin. Järjestelmään suunniteltiin aluksi 77 satelliittia, joten se sai nimensä alkuaineen numero 77 mukaan.

IT-kuplan osa - vaikea alku

Järjestelmä käynnistettiin 1. marraskuuta 1998, IT-kuplan aikana. Se oli suunniteltu 1990-luvun alussa.

Yhtiö haki konkurssisuojaa 13. elokuuta 1999 palvelun suosion osoittauduttua vaisuksi ja GSM-yhteyksien laajetessa vuosikymmenen pituisen rakennusurakan aikana. Satelliitit olivat kuitenkin kiertoradalla ja yksityisten sijoittajien perustama Iridium Satellite LLC avasi palvelun uudelleen vuonna 2001.

Pääasiallisena asiakkaina Iridiumilla ovat yritykset ja julkisyhteisöt, jotka tarvitsevat sijainnista riippumattomia puheluyhteyksiä. Yhdysvaltain armeija käyttää järjestelmää laajasti, joka lienee subvention muoto kuten se, että Italian asevoimat käyttää vastaavaa Globalstar-järjestelmää.

Iridium-puhelimet toimivat esimerkiksi GSM-puhelimia huomattavasti heikommin sisätiloissa, josta syystä ne eivät ole herättäneet yksityiskäyttäjien kiinnostusta.

Yritys ei anna palvelua poliittisista syistä Pohjois-Koreassa osana Yhdysvaltain yleisempää ko. maan saartoa, Sri Lankan pohjoisosissa (tamilisisseiltä pyritään estämään tämä kommunikaatioväylä) ja ilmeisesti talouspoliittisista syistä Unkarissa ja Puolassa.

Heinäkuun alussa vuonna 2007 Iridium julkaisi ennakkotiedon aikeestaan rakentaa Iridium NEXT-konstellaatio. [1]

Iridium-satelliittien havainnointi

Iridium-satelliittien erityispiirre on se, että niiden peilimäiset antennit heijastavat sopivaan asentoon osuessaan kirkkaan valokiilan maan pinnalle, joka voidaan paljain silmin havaita kirkkaana, noin 10 sekunnin mittaisena välähdyksenä. Välähdysten ennustamiseen on tehty useita sekä World Wide Webissä että ilman verkkoyhteyttä toimivia ohjelmistoja.

Viitteet

Aiheesta muualla