Ero sivun ”Dualismi (filosofia)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:


[[Kuva:Yin yang.svg|thumb|100px|[[Taolaisuus|Taolaisuudessa]] Yīn ja Yáng -kuvio symboloi luonnon ja taolaisuuden dualismia]]
[[Kuva:Yin yang.svg|thumb|100px|[[Taolaisuus|Taolaisuudessa]] Yīn ja Yáng -kuvio symboloi luonnon ja taolaisuuden dualismia]]
[[Filosofia]]ssa, tarkemmin [[ontologia|ontologiassa]], dualismilla tarkoitetaan kahden itsenäisen alkuperusteen eli [[substanssi]]n olettamista. Yleensä tällä viitataan maailman kaksijakoisuuteen hengen ja [[materia]]n välillä. Näin ajatteli mm. [[Descartes]], joka liitti dualismin selkeästi jumaluuden olemassaoloon.
[[Filosofia]]ssa, tarkemmin [[ontologia|ontologiassa]], dualismilla tarkoitetaan kahden itsenäisen alkuperusteen eli [[substanssi]]n olettamista. Yleensä tällä viitataan maailman kaksijakoisuuteen hengen ja [[materia]]n välillä. Näin ajatteli mm. [[Descartes]]. Maailmassa voidaan näin ajatella olevan niin henkeä kuin materiaa. Vaikka perinteisesti henkisen puolen on ajateltu liittyvän jollainlailla jumaluuteen, voidaan sillä käsittää myös maailman abstraktit ilmiöt ottamatta kantaa siihen, ohjaako jokin niitä tai mistä antimateria ovat peräisin. Abstiktioihin voidaan laskea myös tunteet erotettuina fyysisistä reaktioista. Maailman kaksijakoisuuden voidaan ajatella ulottuvan siis myös tunteen ja järjen vastakohtaan.


[[Uskonnonfilosofia]]ssa dualismilla tarkoitetaan kahden yhtä alkuperäisen alkuolennon tai alkuvoiman, usein hyvän ja pahan, olettamista.
[[Uskonnonfilosofia]]ssa dualismilla tarkoitetaan kahden yhtä alkuperäisen alkuolennon tai alkuvoiman, usein hyvän ja pahan, olettamista.

Versio 23. lokakuuta 2008 kello 20.20

Dualismi (lat. duo, kaksi) on oppi kahtalaisuudesta tai kahtiajaosta. Filosofiassa dualismilla tarkoitetaan kaksijakoista käsitystä todellisuudesta.

Taolaisuudessa Yīn ja Yáng -kuvio symboloi luonnon ja taolaisuuden dualismia

Filosofiassa, tarkemmin ontologiassa, dualismilla tarkoitetaan kahden itsenäisen alkuperusteen eli substanssin olettamista. Yleensä tällä viitataan maailman kaksijakoisuuteen hengen ja materian välillä. Näin ajatteli mm. Descartes. Maailmassa voidaan näin ajatella olevan niin henkeä kuin materiaa. Vaikka perinteisesti henkisen puolen on ajateltu liittyvän jollainlailla jumaluuteen, voidaan sillä käsittää myös maailman abstraktit ilmiöt ottamatta kantaa siihen, ohjaako jokin niitä tai mistä antimateria ovat peräisin. Abstiktioihin voidaan laskea myös tunteet erotettuina fyysisistä reaktioista. Maailman kaksijakoisuuden voidaan ajatella ulottuvan siis myös tunteen ja järjen vastakohtaan.

Uskonnonfilosofiassa dualismilla tarkoitetaan kahden yhtä alkuperäisen alkuolennon tai alkuvoiman, usein hyvän ja pahan, olettamista.

Dualismin vastakohta on monismi, yhtenäisyyden oppi, sekä joskus myös pluralismi eli monijakoinen todellisuuskäsitys, useiden alkuperusteiden olettaminen.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA