Ero sivun ”Preteriti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p -da, koska artikkeli käsittelee imperfektiä
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da, es, ro poisti: fr, it
Rivi 17: Rivi 17:
[[als:Präteritum]]
[[als:Präteritum]]
[[cs:Préteritum]]
[[cs:Préteritum]]
[[da:Datid]]
[[de:Präteritum]]
[[de:Präteritum]]
[[en:Preterite]]
[[en:Preterite]]
[[fr:Passé simple]]
[[es:Pretérito perfecto simple]]
[[it:Passato remoto]]
[[la:Praeteritum]]
[[la:Praeteritum]]
[[no:Preteritum]]
[[no:Preteritum]]
[[ro:Preterit]]
[[sv:Preteritum]]
[[sv:Preteritum]]

Versio 16. lokakuuta 2008 kello 13.19

Preteriti on menneen ajan aikamuoto, joka ilmaisee selkeästi päättynyttä tapahtumista, mutta ei itsessään tämän ajankohtaa.

Preteriti eroaa imperfektistä siinä, että se ilmaisee päättynyttä toimintaa, jälkimmäinen taas – nimensä mukaisesti – lopputuloksen saavuttamisen tai tavoittelemisen suhteen epätäydellistä, toimintaa, joka ei välttämättä ole myöskään vielä päättynyt. Preteritin ja perfektin välinen ero on puolestaan siinä, että perfekti määrittää selkeästi ajankohdan, johon verrattuna tekeminen on päättynyt.

Suomen kielessä imperfekti tosiasiallisesti pitkälti vastaa preteritiä: Esimerkiksi verbin juosta imperfektin indikatiivin ensimmäinen persoona juoksin ilmaisee, että juoksu on jo suoritettu loppuunsa, mutta ei sitä, milloin. Sen sijaan perfektistä olen juossut ei voida suoranaisesti päätellä, että juokseminen olisi päättynyt ilman, että lauseeseen liitetään muita, määritteleviä sanoja.

Romaanisissa kielissä ja venäjässä preteriti vastaa tarkimmin suomen imperfektiä; portugalin preteriti ilmaisee hetkellistä tapahtumaa tai tekoa, päättynyttä, johonkin lopputulokseen johtanutta toimintaa, imperfekti taas menneisyydessä säännöllisesti toistunutta, tapamaista (ei vain määrätyt kerrat toistunutta) tekemistä tai tapahtumista.

Esimerkiksi verbi jogar ("pelata"):

preteriti: Ontem eu joguei xadrez – "Pelasin eilen shakkia" (hetkellinen, yksittäinen tapahtuma);
imperfekti: Quando eu era criança, jogava xadrez – "Kun olin lapsi, pelasin shakkia" (säännöllisesti toistunut, tapamainen tekeminen).