Ero sivun ”Boris Johnson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi defaultsort-mallineen.
Escarbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Boris Johnson
Rivi 53: Rivi 53:
[[pt:Boris Johnson]]
[[pt:Boris Johnson]]
[[ru:Джонсон, Борис]]
[[ru:Джонсон, Борис]]
[[simple:Boris Johnson]]
[[sv:Boris Johnson]]
[[sv:Boris Johnson]]
[[tr:Boris Johnson]]
[[tr:Boris Johnson]]

Versio 16. lokakuuta 2008 kello 11.44

Boris Johnson

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (19. kesäkuuta 1964, New York) on brittiläinen konservatiivipuolueen poliitikko, toimittaja ja entinen The Spectatorin päätoimittaja. Hänet valittiin toukokuussa 2008 Lontoon pormestariksi.

Johnson kävi yläluokkaista Eton Collegea ja Balliol Collegea Oxfordissa. Hän on isänsä puolelta Osmanien valtakunnan sisäministerin Ali Kemal Beyn pojanpojanpoika. Isoisä ja isoäiti saivat Britannian kansalaisuuden ensimmäisen maailmansodan aikaan ja ottivät isoäidin tyttönimen Johnson.

Boris Johnson työskenteli The Timesissa, The Wolverhampton Expressissä, Starissa ja The Daily Telegraphissa, jossa hän oli EU-kirjeenvaihtaja ja varapäätoimittaja, sekä The Spectatorissa 1999–2005.

Johnson valittiin parlamenttiin 2001 Henleyn vaalipiiristä. Hän oli konservatiivipuolueen varjohallituksen yliopistokoulutuksesta vastaavana vuodesta 2004. Michael Howard kuitenkin erotti hänet hänen valehdeltuaan suhteestaan toimittaja Petronella Wyattiin.[1] Hän ilmoitti pyrkivänsä Lontoon pormestariksi vuoden 2008 vaaleissa. Kerrotaan David Cameronin suhtautuneen aluksi epäillen Johnsonin ehdokkuuteen, mutta toisaalta häntä pidettiin ainoana ehdokkaana, joka voisi lyödä suositun Ken Livingstonen.

Johnson tunnetaan eksentrisenä julkkiksena ja hän on yksi tunnetuimpia parlamentin jäseniä. Johnson saavutti julkisuutta oltuaan neljä kertaa Have I Got News for You -tietokilpailun (Uutisvuodon esikuva) tuomarina ja kolme kertaa panelistina, jossa hänen huumorintajunsa teki hänestä yleisön suosikin. Hän oli myös Top Gearissa "julkkiksena kohtuuhintaisessa autossa" ajamassa Suzuki Lianaa.

Poliitikkona Johnson on oikeistolaisempi ja konservatiivisempi kuin Cameronin keskustalaiseksi luotsaama konservatiivipuolueen linja. Hän on tukenut George W. Bushia 2000 ja 2004, ihailee Yhdysvaltain joukkoja ja vastustaa minimipalkkoja ja Kioton sopimusta. Johnson on huumorin varjolla antanut joitain rasistiksikin tulkittuja lausuntoja, sekä luonnehtinut Etelä-Afrikkaa apartheidin jälkeen "enemmistödiktatuuriksi" ja sanonut entisten siirtomaiden ongelmien johtuvan siitä, etteivät britit ole enää vallassa. Labour-puolueen Compass-ajatushautomon julkaiseman raportin mukaan Johnson on "Norman Tebbit -tyyppi pellepuvussa."

Johnsonin valinta Lontoon pormestariksi toukokuussa 2008 oli merkittävin konservatiivin saavuttama asema sitten John Majorin vaalivoiton 1992. Se oli myös Johnsonin ensimmäinen merkittävä julkinen vastuuasema. Hän sai 1 168 738 ääntä vastaan Livinstonen 1 028 966.

Johnsonin ilmoitti tavoitteekseen rikollisuuden ja turhien menojen vähentämisen.[2] Hän asetti erityiseksi huolenaiheeksi Lontoon metron turvallisuuden, jonne lisättiin 440 poliisia ja sieltä kiellettiin alkoholin nauttiminen.[3]

Kirjallisuutta

  • omaelämäkerta: Friends, Voters, Countrymen, Jottings on the Stump. Harper Collins, 2002

Lähteet

Aiheesta muualla