Ero sivun ”Alkueläimet” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: pl:Pierwotniaki
Rivi 48: Rivi 48:
[[nn:Protozo]]
[[nn:Protozo]]
[[nds:Protozoa]]
[[nds:Protozoa]]
[[pl:Protisty zwierzęce]]
[[pl:Pierwotniaki]]
[[pt:Protozoário]]
[[pt:Protozoário]]
[[ro:Protozoar]]
[[ro:Protozoar]]

Versio 15. lokakuuta 2008 kello 16.40

Malline:Taksonomian alku protistit Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian domeeni Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian jako

Malline:Taksonomian loppu Alkueläimet (Protozoa; kreik. proto: ’ensimmäinen’, zoa: ’eläin’) on alkueliöiden kuntaan kuuluva pääjakso. Pääjaksoon kuuluvat ovat eläinten kaltaisia yksisoluisia eliöitä. Ne ovat eläinten kaltaisia lähinnä liikkumatapojensa takia ja siksi, että ne ovat enimmäkseen toisenvaraisia. Alkueläimiä esiintyy kaikkialla, missä on vettä: ihmisten elimistössä, eläimissä, kosteassa maassa, suolaisessa ja makeassa vedessä. Yksisoluiset ja mikroskooppisen pienet (noin 50–200 µm) alkueläimet luokitellaan liikuntaelinten perustella neljään luokkaan (kts. taulukko).lähde?

Juurijalkaiset liikkuvat solukalvoulokkeiden eli valejalkojen avulla, ripsieliöt ripsipeitteiden avulla, siimaeliöt yhden tai useamman uimasiiman avulla ja itiöeliöt muiden eläimien tai eliöiden avulla.

Lähteet


Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.