Ero sivun ”Allofoni” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
0 + AWB
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: uk:Алофон
Rivi 37: Rivi 37:
[[sco:Allophones]]
[[sco:Allophones]]
[[sv:Allofon]]
[[sv:Allofon]]
[[uk:Алофон]]
[[zh-yue:阿勞風音變]]
[[zh-yue:阿勞風音變]]
[[zh:同位異音]]
[[zh:同位異音]]

Versio 15. lokakuuta 2008 kello 16.13

Allofoni on kielitieteellinen termi, jolla tarkoitetaan jotakin tiettyä (tai oikeastaan tietyn tyyppistä) äännettä, joka edustaa kielen foneemia. Äänne on fysikaalinen tapahtuma, joka esiintyy ääniaaltoina ja on ainutlaatuinen, kun taas foneemi on kielen abstraktin rakenteen osa, jota käytetään sanojen (lekseemien) muodostamiseen ja erottamiseen toisistaan. Tietyn kielen puhujat käsittävät kaikki saman foneemin allofonit samana ”äänteenä” huolimatta foneettisista eroista. Allofoni siis tarkoittaa äännettä sen johonkin foneemiin kuulumisen kannalta.

Saman foneemin eri allofonit saattavat erota huomattavastikin toisistaan muun muassa sen seurauksena, millaisessa äänneympäristössä se on (ts. minkä tyyppisiä äänteitä ympärillä on). Kaikissa kielissä on foneemeja, joiden allofonit vaihtelevat vain vähän, mutta jokaisessa pätkässä puhetta foneemit edustuvat hieman toisistaan eroavina allofoneina.

Esimerkiksi suomessa foneemi /r/ edustuu yleensä alveolaarisena soinnillisena tremulanttina [r], kuten sanassa koira. Joka kerta, kun kyseinen foneemi lausutaan, sen edustama äänne on kuitenkin hieman erilainen: joskus tremulantin artikulointiin liittyviä lyhyitä suuväylän sulkeumia voi olla kaksi, joskus kolme; äänihuulet voivat eri kerroilla väristä eri tavoin aiheuttaen eri tasoista soinnillisuutta. Joskus myös /r/ saatetaan artikuloida kokonaan muunlaisena äänteenä kuin tremulanttina: sanoissa kuten Yleisradio ja Israel /r/ esiintyy /s/:n jälkeen, minkä vaikutuksesta se saattaa assimiloitua frikatiiviksi [ɹ̝].

Silloin, kun foneemin allofonit eroavat toisistaan huomattavasti ilman ehdollistavaa äänneympäristöä (esimerkiksi erilaiset allofonit eri murteissa), puhutaan vapaasta vaihtelusta. Suomen /d/ saattaa vaihdella vapaasti soinnillisesta dentaalisesta klusiilista [d̪] soinnittomaan alveolaariseen klusiiliin [t] (joka tällöin eroaa /t/:stä siten, että tämä edustuu dentaalisena) ja jopa soinnilliseen dentaaliseen frikatiiviin tai approksimanttiin [ð] (joissain länsirannikon konservatiivisissa paikallismurteissa) kaikissa äänneympäristöissä ja ilman ymmärtämisvaikeuksia. On syytä huomata, että esimerkiksi sanan meidän ääntämisessä muodossa [meiæn] ei ole kyse /d/:n vapaasta vaihtelusta, vaan kyseessä on koko foneemin katoaminen kyseisessä yhteydessä.

Kielet eroavat siinä, minkälaisia äänteitä ne käyttävät minkäkin foneemien allofoneina. Esimerkiksi englannissa [pʰ] ja [p] ovat molemmat foneemin /p/ allofoneja (/pepr/: [pʰeɪpr̩] 'paperi'), mutta muun muassa hindissä ja mandariinikiinassa (Pinyin: <b> [p], <p> [pʰ]) ne edustavat eri foneemeja.