Ero sivun ”Dunaújváros” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
46 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
kuva,am fix, tynkä pois
(kuva,am fix, tynkä pois)
[[Kuva:Dunaújváros híd.jpg|thumb|250px|Kaupungin ilmakuvaa]]
'''Dunaújváros''' on kaupunki [[Fejér]]in läänissä [[Unkari]]ssa. Se sijaitsee [[Tonava]]lla ja Unkarin keskiosassa.
 
Rakennustyöt alkoivat virallisesti toinen päivä toukokuuta, vuonna [[1950]]. Vuoden sisällä oli rakennettu tuhat asuntoa ja tehtaiden rakennustyöt oli saatu alkuun.Vuonna [[1954]] avattiin [[terästehdas]]. Kaupungin väkiluku oli 27 772 henkeä. Heistä 85% asui nykyaikaisissa asunnoissa ja loput joutuivat asumaan väliaikaisiksi kaavailluissa parakeissa. Näihin aikoihin käynnistettiin myös [[joukkoliikenne]].
 
Kaupungin rakentamista häiritsi vuoden [[1956]] [[tulva]]. Samana vuonna, lokakuussa, alkoi [[Unkarin kansannousu]]. Kaupunkilaiset nimesivät kaupunkinsa Dunapenteleksi. Siellä toimi myös Rákóczi- radio, joka oli sijoitettu jäljittämisen vaikeuttamiseksi liikkuvaan bussiin. Vaikka asukkaat yrittivät puolustaa kaupunkiaan, Neuvostoliiton armeija miehittisenmiehitti sen 7. lokakuuta [[1956]]. Kaupunki julistettiin sotatilaan.
 
Vuonna [[1960]] kaupungissa oli jo 31 000 asukasta. Kaupungissa sijainnut Endre Ságvari-koulu oli Keski- Euroopan suurin [[koulu]]. Kaupunki sai nykyisen nimensä marraskuun 26. päivänä vuonna [[1961]]. Nimi Dunaújváros tarkoittaa suumeksi lähinnä "uutta Tonavankaupunkia". Syinä nimenmuutokseen oli [[Stalin]]in hallinnon tuomitseminen ja Unkarin kansannousussa esitetty vaatimus nimenmuutoksesta. Kaupungissa vieraili [[Juri Gagarin]] ja sitä pidettiin "unkarilaisen sosialismin" näyteikkunana. Tämän vuoksi sitä näytettiin paljon ulkomaalaisille turisteille ja valtiovieraille. Lisäksi siellä kuvattiin paljon omana aikanaan suosittuja elokuvia.
* [http://www.dunaujvaros.hu/ Viralliset sivut] {{hu}}, {{de}}, {{en}}
 
*[http://www.theister.com/ Kaupunki esiintyy [[David Bariso]]nBarison ja [[Daniel Rosin]] elokuvassa The Ister.] http://www.theister.com/
*patsaspuisto [http://www.partvedelem.hu/szoborpark_hu.htm Patsaspuisto]
*kaupungin jalkapalloseuran sivut: [http://www.dfc.hu/alap.php Kaupungin jalkapalloseuran sivut]
 
{{Tynkä/Unkari}}
[[Luokka:Unkarin kaupungit]]
 
15 703

muokkausta

Navigointivalikko