Ero sivun ”Markus Büchel” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: et:Markus Büchel
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 24: Rivi 24:
Logo=[[Kuva:Flag of Liechtenstein.svg|50px|Liechtensteinin lippu]]}}
Logo=[[Kuva:Flag of Liechtenstein.svg|50px|Liechtensteinin lippu]]}}


[[Luokka:Liechtensteinin pääministerit|Büchel, Markus]]
{{DEFAULTSORT:Büchel, Markus}}
[[Luokka:Liechtensteinin pääministerit]]


[[de:Markus Büchel (Regierungschef)]]
[[de:Markus Büchel (Regierungschef)]]

Versio 28. syyskuuta 2008 kello 21.14

Markus Büchel (s. 14. tammikuuta 1953) oli Liechtensteinin pääministeri 26. toukokuuta15. joulukuuta 1993. Hänen runsaan puolen vuoden mittainen hallituksensa oli Liechtensteinin tähän mennessä lyhytikäisin.

Pääministerikausi

FBP:n Markus Büchel valittiin helmikuussa 1993 pidettyjen maapäivävaalien jälkeen pääministeriksi.

12. toukokuuta pitämässään puheessa ruhtinas Hans Adam II ilmoitti suunnittelevansa virkanimityslainmuutosehdotusta, että ruhtinaalle annettaisiin oikeus virkamiesten ja tuomarien nimittämiseen. Vastavuoroisesti kansalle annettaisiin oikeus kansanäänestyksellä erottaa ruhtinas ja lakkauttaa monarkia. 24. kesäkuuta Büchelin hallitus ilmoitti, ettei se näe todellista eikä laillista perustetta pykälän monarkian lakkauttamisesta kirjaamiselle lakiin. 15. syyskuuta erityisistunnossa Landtag esitti epäluottamuslauseen juuri sata päivää virassa olleelle Markus Büchelille ja pyysi ruhtinasta vapauttamaan Büchelin tehtävästään. Ruhtinas kieltäytyi erottamasta Bücheliä ja vastasiirtona hajottikin Landtagin "tuntuvasta syystä". Büchel sai jatkaa pääministerinä uuden hallituksen muodostamiseen joulukuussa saakka.

24. lokakuuta pidetyissä vaaleissa VU sai Mario Frick pääministeriehdokkaanaan selvän enemmistön maapäivillä. VU ja FBP muodostivat Markus Büchelin toistaiseksi johtaman koalition.

Myöhemmin syksyllä ruhtinas virallisti ehdotuksensa kuten oli toukokuussa puheessaan ilmoittanut. 6. joulukuuta ehdotus astui voimaan sen jälkeen kun pääministeri Büchel oli allekirjoittanut sen ennen kuin Landtag oli ehtinyt edes neuvotella asiasta. Pian esitettiin välikysymys, jonka mukaan uuden lain tietyt kohdat ovat perustuslaillisesti kyseenalaisia. Büchelin hallitus kaatui, ja uusi Mario Frickin johtama hallitus hylkäsi ruhtinaan lakiesityksen seuraavana keväänä.

Muu ura

Vuosina 19871999 Markus Büchel kuului Ruggellin kunnanvaltuustoon, jonka varapuheenjohtaja hän oli 19911999. Vuosina 20002003 hän toimi FBP:n varapuheenjohtajana. Vuodesta 2001 Büchel on ollut edustajana maapäivillä, ja 2003 hänet valittiin FBP:n maapäiväryhmän puheenjohtajaksi.

Ammatiltaan diplomi-insinööri Markus Büchel on henkilöstönvälitystoimisto ThyssenKrupp Prestan johtaja.

Liechtensteinin lippu Edeltäjä:
Hans Brunhart
Liechtensteinin pääministeri
1993
Seuraaja:
Mario Frick