Ero sivun ”Arwen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Antsa (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
(ei mitään eroa)

Versio 23. marraskuuta 2005 kello 13.08

Arwen Undómiel (myös Arwen Iltatähti) (241 Toista aikaa-121 Neljättä aikaa) on fiktiivinen hahmo Keski-maassa J.R.R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta. Hän on Elrond [[[Puolhaltia]]n ja Celebríanin tytär ( ja niin Galadrielin lapsenlapsi). Hän ei ottanut vastaan haltian elämää, vaan hänestä tuli ihminen, jotta hän voisi naida Aragornin ja kuolla hänen kanssaan.

Arwen elokuvissa

Arwenilla on paljon keskeisempi rooli elokuvissa, kuin kirjassa. Taru sormusten herrasta-trilogiassa hänen veljensä, Elladan ja Elrohir, eivät esiinny kertaakaan. Ensimmäisessä elokuvassa, mutta ei kirjassa, hän hiipii Aragornin luo, ottaa Frodon mukanaan hevosen selässä, ja karkaa Mustilta ratsastajilta luomalla Bruinen-jokeen hyöyn, joka vie ne mukanaan. Kirjassa, Glorfindel laittoi Frodon hevosen selkään ja lähetti hänet karkuun Mustilta Ratsastajilta, sitten Elrond ja Gandalf luovat hyöyn. Kirjassa Frodo uhkaa itse Ratsastajia, mutta elokuvassa Arwen suojelee tätä. Elokuvassa Arwen käyttää Hadhafangia, Elrondin vanhaa miekkaa; mutta kirjassa ei edes mainita Arwenin olevan aseistautunut.

Nämä kolme tapausta olivat ainoat muutokset kirjasta, mutta elokuvaan oli lisätty kohtauksia, missä Arwen on mukana. Näitä ovat: Aragorn on loukkaantunut, ja näkee unta Arwenista, kohtaus, jossa Arwen kiistelee isänsä kanssa Valinoriin lähdöstä, ja kohtaus, jossa Figwit (Arwenin hevonen) ja Arwen karkaavat Harmaisiin Satamiin menossa olevasta kulkueesta, Arwenin nähtyä näyn, jossa hän näkee tulevan poikansa Aragornin kanssa, Eldarionin. Kirjoissa Arwenille ei ollut yllätys, että hän saisi pojan Aragornin kanssa, koska hän on itse kahden samanlaisen liiton jälkeläinen.

Kaikista muutoksista, Arwenin roolin suuruus on ollut kaikken kiistanalaisin, ainakin fanien keskuudessa. Arwenin roolia suunniteltiin jopa suuremmaksi, hän olisi taistellut Helmin Syvänteellä, ja hän olisi tuonut Narsilin Aragornille.

Elokuvissa Arwenia esittää Liv Tyler.

Arwen kirjoissa

Arwen tarkoittaa ylvästä naista Sindariniksi. Hänen lisänimensä, Undómiel, tarkoittaa Iltatähteä. Hänen sanottiin olevan yhtä kaunis kuin Lúthien Tinúviel, hänen esiäitinsä, joka oli kaikkein kaunein haltioiden joukossa.

Arwenin ja Aragornin rakkaus on samanlainen kuin Berenin ja Lúthienin rakkaus. Kolmannella ajalla kerrottiin vielä tarinoita aiemmilta ajoilta ( Esimerkiksi Lúthien voitti Sauronin pelastaakseen Berenin). Muutamia muitakin avioliittoja ihmisten ja haltioiden välillä on kirjattu ylös Tolkienin kirjoissa.

Nuorena Aragorn näki Arwenin ensikertaa Rivendellissä, missä hän oli elänyt lapsesta asti; neito oli tullut tätinsä luota Lothlórienista tapaamaan isäänsä. Aragorn rakastui häneen ensisilmäyksellä, mutta Arwen rakastui häneen vasta vuosien päästä Lórienissa.

Arwen ilmestyy Taru sormusten herrasta - kirjassa ensikertaa Rivendellissä, kun hobitit saapuvat sinne, ja Aragorn nähdään hänen kanssaan – tämä oli vihje heidän sukulaisuudestaan. Myöhemmin, kun Sormuksen Saattue saapuu Lothlórieniin, Aragorn muistaa heidän aikaisemman tapaamisensa.

Arwen ilmestyy mukaan tarinaan, juuri ennen kuin Aragorn aikoo mennä Kuolleiden Kulkuteille, hänet saavuttaa Dúnedain-joukko, hänen omia miehiään pohjoisesta, sekä Elladan ja Elrohir. Nämä kaksi tuovat hänelle mustasta kankaasta tehdyn lipun; sen on tehnyt Arwen omin käsin ja rohkaisee Aragornia valitsemaan vaikeamman tien. Hän avaa lipun Pellenorin kentän taistelussa ja paljastaa Elendilin tunnukset, valkoinen puu, jonka päällä on seitsämän tähteä, ja ne on tehty mithrilistä, timanteista ja kullasta, tämä oli ensimmäinen merkki Kuninkaan paluusta.

Arwen ei ole tärkeä hahmo Taru sormusten herrasta-kirjassa, mutta häntä kuvaillaan silti kolmannen osan jälkeisissä liitteissä. Hän kuitenkin esittää tärkeää roolia Aragornin elämässä. Kun Éowyn tulee mukaan kirjaan, ja rakastuu Aragorniin ,tämä pysyy uskollisena Arwenille, minkä takia Éowyn lähtee Pellenorin kenttien taisteluun, ja auttaa paljon Keski-maata. Arwen on aina Aragornin inspiraation ja motivaation lähde, koska Aragornista pitää tulla kuningas, jotta voisi naida Arwenin.

Arwen on itseasiassa Aragornin kaukainen sukulainen, ollen hänen pikkuserkkunsa, 63. polvessa. Tämän avioliiton jälkeen, kaksi pitkäkestoista puolhaltiasukua liittyi yhdeksi, ja se myös yhdisti Kolmen Korkean haltiakuninkaan suvut ( Ingwën, Finwën ja veljesten Olwën ja Elwën ), kuten myös siitä tuli ainoa suku, jossa virtasi Maiarin veri, koska Arwenin esiäiti, Lúthienin äiti, oli Melian.

Arwen luopui elämästään vuonna 121 Neljättä aikaa, Cerin Amrothin kukkulalla, tyhjässä Lothlórienissa, Aragornin kuoleman jälkeen. Silloin hän oli 2901 vuotta vanha.