Ero sivun ”Suomalainen kulttuuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''Suomen kulttuuri''' tarkoittaa suomalaisten kulttuuria. Länsimaiden, ja siten myös Suomen kulttuuri, jaotellaan usein korkeakulttuuriin ja [[kansankulttuu...
(ei mitään eroa)

Versio 22. syyskuuta 2008 kello 23.30

Suomen kulttuuri tarkoittaa suomalaisten kulttuuria. Länsimaiden, ja siten myös Suomen kulttuuri, jaotellaan usein korkeakulttuuriin ja kansankulttuuriin. Kulttuureita voidaan jaotella myös alakulttuureihin. Suomessa katsotaan nykyisin olevan lukuisia alakulttuureita. Suomessa asuu myös muita kuin suomalaisia, ja näiden ryhmien kulttuuri poikkeaa suomalaisten kulttuurista enemmän tai vähemmän.

Muinaisaikoina Suomen maaperällä katsotaan myös olleen kulttuureita sanan eräässä merkityksessä, esimerkiksi kampakeraaminen ja nuorakeraaminen kulttuuri. Nämä kulttuurit eivät välttämättä olleet kulttuureita samassa merkityksessä kuin nykyisten etnisten ryhmien kulttuurit. Muinaiset kulttuurit on yleensä jaoteltu arkeologian keinoin, esimerkiksi samantyyppiset keraamiset esineet ja muut löydöt on luokiteltu yhdeksi "kulttuuriksi". Sitä ei tiedetä varmuudella, miten hyvin nämä "kulttuurit" vastasivat vaikkapa muinaisia etnisiä ryhmiä tai kieliä, ja asiasta on hyvin vaikeaa ottaa selvää.

Kansankulttuuri

Kansankulttuurissa on aineksia monilta aikakausilta. Vanhimmat ainekset ovat hyvin vanhoja. Suomalaiset kansanperinteet tarkoittavat lähinnä sellaista rahvaan kulttuuria, joka vallitsi jotakuinkin 1800-1900-luvun vaihteeseen saakka. Tällöin tapahtui suuri kulttuurinen murros, perinteisen talonpoikaiskulttuurin hajoaminen. Kansankulttuuri muuttui ratkaisevasti, siitä tuli eräässä mielessä "modernia" tai "nykyaikaista". "Moderni" kansankulttuuri on juurettomampaa siltä osin, että kulttuuripiirteet kulkeutuvat helpommin paikasta ja kulttuurista toiseen. Nykyisin koko länsimaiseen kulttuuripiiriin vaikuttavat suuresti samat ylikansalliset kulttuurivaikutteet. Ylikansallisen kulttuurin keskus on pitkälti englanninkielisessä maailmassa ja globaalissa englanninkielisessä maailmanyhteisössä, mutta myös muiden valtakielten piirissä. Kulttuurivaikutukset kulkeutuvat useimmiten vaikutusvaltaisemmista kulttuureista pienempiin kulttuureihin, ja vain harvoin toisin päin.

Korkeakulttuuri

Historia

Tämä artikkeli on minitynkä ja tarvitsee laajennusta. Voit auttaa Wikipediaa kirjoittamalla artikkelille kunnon alun.