Ero sivun ”Kaksisukahäntäiset” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
kh+, typos fixed: lukuuno → lukuun o using AWB
(Aiheesta muualla ym)
p (kh+, typos fixed: lukuuno → lukuun o using AWB)
'''Kaksisukahäntäiset''' (''Diplura'') on [[niveljalkaiset|niveljalkaisiin]] kuuluva lahko. Useimmat lahkon noin 800 lajista elävät [[tropiikki|trooppisilla]] alueilla. Suomesta tunnetaan yksi laji.
 
Kaksisukahäntäiset ovat maaperässä tai lahovassa kasvimassassa eläviä, yleensä 2–5 mm pitkiä (jotkin ''[[Japyx]]''-suvun lajit jopa 50mm) selkärangattomia eläimiä. Niillä on pitkänomainen ruumis, kuusi jalkaa, pitkät tuntosarvet sekä – lahkon nimen mukaisesti – kaksi perälisäkettä, jotka voivat olla joko siimamaiset tai pihtimäiset. Takaruumiissa on 11 jaoketta. Kaikki lajit ovat silmättömiä ja perälisäkkeiden mahdollista tummaa väriä lukuunottamattalukuun ottamatta eläimen vartalossa ei ole pigmenttiä.
 
Suuosat ovat purevat ja ravintona toimii yleensä lahoava orgaaninen materiaali, mutta jotkin lajit ovat petoja pyydystäen perälisäkkeillään [[hyppyhäntäiset|hyppyhäntäisiä]], hyönteistoukkia ja muita pieneliöitä. Hedelmöityös on ulkoinen: koiras laskee maahan spermapaketin, jonka naaras poimii sukuaukkoonsa. Muodonvaihdosta ei juuri ole; [[nymfi (biologia)|nymfi]] käy läpi mahdollisesti jopa 20 toukkavaihetta ennen aikuistumistaan ja aikuinenkin yksilö luo nahkansa useita kertoja.
22 066

muokkausta

Navigointivalikko