Ero sivun ”Haupitsi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: be:Гаўбіца
Nallimbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ka:ჰაუბიცა
Rivi 36: Rivi 36:
[[it:Obice]]
[[it:Obice]]
[[he:הוביצר]]
[[he:הוביצר]]
[[ka:ჰაუბიცა]]
[[lt:Haubica]]
[[lt:Haubica]]
[[nl:Houwitser]]
[[nl:Houwitser]]

Versio 19. syyskuuta 2008 kello 23.28

Haupitsi on kenttätykistössä käytettävä tykki, jonka putken pituus on 15-25 kaliiperinmittaa. Haupitseilla voidaan ampua jopa 40 km:n päähän. Kenttätykistön tykit Suomessa jaetaan kanuunoihin ja haupitseihin tykinputken pituuden ja kaliiperin suhteen mukaan.

Haupitsi on yleensä kanuunaa lyhytputkisempi, mutta sen voi suunnata suuremmalla maksimikorolla. Kaikilla haupitseilla ei kuitenkaan välttämättä voi ampua yläkulmilla (yli 45 astetta).

Ulkomailla haupitsi (engl. howitzer) voi tarkoittaa myös kenttätykkiä yleensä. Nykyiset kenttätykit ovat yleensä kanuunahaupitseja, joilla on jopa 52 kertaa kaliiperin pituinen putki ja suuri maksimikoro (n. 70 astetta), suurimman kantaman ollessa yleensä noin 40 kilometriä.

Toisen maailmansodan aikana yleisimpiä olivat saksalainen 10,5 cm le. FH 18 (Leichtes Feldhaubitze 18) ja neuvostoliittolainen 122 mm M-30.

Nykyään pienemmistä kaliipereista on luovuttu raskaan 120 mm:n kranaatinheitimistön kehittyessä ja yleisimmät kenttätykit ovat 155 mm:isiä länsimaissa ja 152 mm (6 tuumaa) Venäjällä.

Puolustusvoimien haupitseja

Lisätietoa

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta haupitsi.