Ero sivun ”Mäntämoottori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Argus (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Argus (keskustelu | muokkaukset)
typoja
Rivi 1: Rivi 1:
'''Mäntämoottori''' on polttomoottori, jossa polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muutetaan lämpö- ja liike-energiaksi. Polttoaine syötetään sylinteriin jossa edestakaisin liikkuva mäntä moottorityypistä riippuen vuoroin imee tuoreen polttoaine-ilmaseoksen sylinteriin, ja toiseen suuntaan liikkuessaan puristaa seoksen kasaan tai poistaa pakokaasut. Toimintaperiaate vaihtelee hieman riippuen siitä onko kyse [[kaksitahtimoottori|kaksitahti-]] tai [[nelitahtimoottori]]sta.
'''Mäntämoottori''' on polttomoottori, jossa polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muutetaan lämpö- ja liike-energiaksi. Polttoaine syötetään sylinteriin jossa edestakaisin liikkuva mäntä moottorityypistä riippuen vuoroin imee tuoreen polttoaine-ilmaseoksen sylinteriin, ja toiseen suuntaan liikkuessaan puristaa seoksen kasaan tai poistaa pakokaasut. Toimintaperiaate vaihtelee hieman riippuen siitä onko kyse [[kaksitahtimoottori|kaksitahti-]] tai [[nelitahtimoottori]]sta. Mäntä tai männät ovat laakeroitu kampiakseliin. [[Suoraruiskutus|Suoraruiskutteisessa]] nelitahtisessa [[ottomoottori|bensiini-]] tai [[dieselmoottori]]ssa männän liike imutahdissa täyttää sylinterin pelkästään ilmalla, polttoaine ruiskutetaan sylinteriin suuttimilla.


*'''Nelitahtimoottori'''
*'''Nelitahtimoottori'''
Rivi 5: Rivi 5:


*'''Kaksitahtimoottori'''
*'''Kaksitahtimoottori'''
:Yleisimmin käytössä kevyissä pienkoneissa kuten moottorisahoissa ja vanhemmissa perämoottoreissa. Toimintavaiheina ovat työtahti ja huuhteluvaihe. Koska uusi polttoaineseos ja pakokaasut vaihdetaan sylinteristä yhtäaikaisesti rakenne on epätaloudellinen, joski moottroin rakenne on yksinkertaisempi ja halvempi valmistaa kuin nelitahtimoottori.
:Yleisimmin käytössä kevyissä pienkoneissa kuten moottorisahoissa ja vanhemmissa perämoottoreissa. Toimintavaiheina ovat työtahti ja huuhteluvaihe. Koska uusi polttoaineseos ja pakokaasut vaihdetaan sylinteristä yhtäaikaisesti rakenne on epätaloudellinen, joskin moottorin rakenne on yksinkertaisempi ja halvempi valmistaa kuin nelitahtimoottori.


'''Katso myös:''' [[Kiertomäntämoottori]]
'''Katso myös:''' [[Kiertomäntämoottori]]

Versio 18. syyskuuta 2008 kello 12.06

Mäntämoottori on polttomoottori, jossa polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muutetaan lämpö- ja liike-energiaksi. Polttoaine syötetään sylinteriin jossa edestakaisin liikkuva mäntä moottorityypistä riippuen vuoroin imee tuoreen polttoaine-ilmaseoksen sylinteriin, ja toiseen suuntaan liikkuessaan puristaa seoksen kasaan tai poistaa pakokaasut. Toimintaperiaate vaihtelee hieman riippuen siitä onko kyse kaksitahti- tai nelitahtimoottorista. Mäntä tai männät ovat laakeroitu kampiakseliin. Suoraruiskutteisessa nelitahtisessa bensiini- tai dieselmoottorissa männän liike imutahdissa täyttää sylinterin pelkästään ilmalla, polttoaine ruiskutetaan sylinteriin suuttimilla.

  • Nelitahtimoottori
Yleisin autokäytössä oleva moottorityyppi, toimintavaiheina ovat imutahti, jonka aikana mäntä painuu alas ja imee tuoreen polttoaineseoksen sylinteriin, puristustahti, jonka aikana mäntä nousee ylös ja puristaa polttoaineseoksen kasaan, työtahti, jolloin syttynyt polttoaineseos lyö männän alas sekä poistotahti, jolloin jälleen ylös nouseva mäntä poistaa pakokaasut sylinteristä.
  • Kaksitahtimoottori
Yleisimmin käytössä kevyissä pienkoneissa kuten moottorisahoissa ja vanhemmissa perämoottoreissa. Toimintavaiheina ovat työtahti ja huuhteluvaihe. Koska uusi polttoaineseos ja pakokaasut vaihdetaan sylinteristä yhtäaikaisesti rakenne on epätaloudellinen, joskin moottorin rakenne on yksinkertaisempi ja halvempi valmistaa kuin nelitahtimoottori.

Katso myös: Kiertomäntämoottori